niedziela, 16 marca 2014

Zupa pieczarkowa

Przepyszna zupa ze złocistymi pieczarkami. Jest skromniejszą wersją zupy grzybowej. Ale jakże smaczną wersją.




Składniki:
  • 2,5 l bulionu drobiowego
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,25 dag młodych pieczarek
  • po 1 marchewce i pietruszce
  • ¼ selera
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
 Przygotowanie:
Warzywa i pieczarki obieram.  Marchewkę, pietruszkę, selera kroję w kostkę średniej wielkości a ziemniaki w nieco większą. Pieczarki kroję w plasterki, cebule w kostkę. Do gotującego się bulionu wrzucam ziemniaki i włoszczyznę. Na patelni podsmażam pieczarki a następnie cebulę. Kiedy warzywa są już prawię miękkie dodaję podsmażone pieczarki z cebulą. Dosypuję szczyptę majeranku soli i pieprzu do smaku. Na patelni po pieczarkach robię zasmażkę. Na 3 łyżkach oleju podsmażam  na złoty kolor łyżkę mąki pszennej i dodaję do ugotowanej zupy. Gotuję jeszcze przez 5 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cukinia 2014
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...