Składniki:
- 2,5 l bulionu drobiowego
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,25 dag młodych pieczarek
- po 1 marchewce i pietruszce
- ¼ selera
- 1 cebula
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Warzywa i pieczarki obieram. Marchewkę, pietruszkę, selera kroję w kostkę średniej wielkości a ziemniaki w nieco większą. Pieczarki kroję w plasterki, cebule w kostkę. Do gotującego się bulionu wrzucam ziemniaki i włoszczyznę. Na patelni podsmażam pieczarki a następnie cebulę. Kiedy warzywa są już prawię miękkie dodaję podsmażone pieczarki z cebulą. Dosypuję szczyptę majeranku soli i pieprzu do smaku. Na patelni po pieczarkach robię zasmażkę. Na 3 łyżkach oleju podsmażam na złoty kolor łyżkę mąki pszennej i dodaję do ugotowanej zupy. Gotuję jeszcze przez 5 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz