Barszcz czerwony z ziemniakami???!!!- to reakcja mojego męża na pytanie o moją ulubioną zupę. Tak to moja ulubiona zupa. Ale wyłącznie z przepisu mojej mamy.
P.S. Od kiedy jej spróbował trzy razy prosi o dokładkę. A oto i sam przepis:
Składniki:
70 dag buraków
1 l bulionu z warzyw
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
1-2 łyżki octu lub sok z ½ cytryny
1 łyżeczka cukru
1 czubata łyżka mąki
1 łyżka oleju
½ szklanki śmietany 30%
sól i pieprz
Przygotowanie:
Buraki obieram, kroję i wkładam do garnka. Zalewam ciepłą wodą do momentu aż pokryją się wodą. Dodaję cukier, ocet/sok z cytryny, ziele i listek oraz trochę soli. Zostawiam pod przykryciem na 24h.
Następnie wstawiam garnek na ogień, dodaję bulion i olej. Gotuję do miękkości bez pokrywki lub z uchyloną (nie można zamknąć pokrywki gotując barszcz). Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Z mąki i śmietany robię zawiesinę, którą następnie hartuję barszczem. Po zaprawieniu zupy śmietaną, czekam aż się zagotuję i odstawiam na ok. 10 minut. Podaję z ziemniakami okraszonymi złocistą cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz