sobota, 15 marca 2014

Fasolka po bretońsku

 „W marcu jak w garncu” mówi stare przysłowie. I dokładnie tak jest. Jeszcze niedawno mogłam się cieszyć piękną wiosenną pogodą. Aż tu zupełnie znienacka pojawił się ten straszny wiatr i przywiał i deszcz i śnieg i grad i wszystko, wszystko co zasłoniło moje ukochane słońce.  W przypływie depresji postanowiłam skusić się na fasolkę po bretońsku. Danie typowo zimowe i mam nadzieję że to już jedno z ostatnich zimowych dań,  które ugotuję  zanim  nadejdzie prawdziwa wiosna. Danie  nie zawiera ani boczku ani żadnego innego tłustego mięsiwa,  gdyż za nim nie przepadam. Jednak ta wersja z wiejską kiełbasą jest równie dobra. A wszystko dzięki  bardzo dobrej kiełbasce, która nadaję daniu charakteru. Nie jestem przekonana, co do tego czy ze zwykłej sklepowej kiełbasy wyjdzie równie dobra.



Składniki:
     0,5 kg fasoli Jaś
     0,2 kg wiejskiej kiełbasy
     1 duża cebula
     1 łyżeczka majeranku
     0,5 łyżeczki cząbru
     4 listki laurowe
     4 ziarenka ziela angielskiego
     2 łyżki koncentratu pomidorowego
     sól, pieprz

Przygotowanie:

Fasole zalewam dużą ilością wody i odstawiam na 12 godzin. 

Są dwie szkoły jeśli chodzi o gotowanie fasoli. Jedna mówi aby gotować fasolę w wodzie w której się moczyła Aby zachować cenne składniki z fasoli. Druga zaś, że wodę należy odlać aby uniknąć problemów jelitowych.  Możecie użyć tej metody która wam odpowiada.
Zalewam fasolę wodą tak aby przykryła fasolę + ok. 3 cm w razie potrzeby dolewam w czasie gotowania jeśli zbyt dużo wyparuje. Należy uważać aby fasola nie wykipiała. Zbieramy pianę  lub w przypadku drugiej wersji można ją odlać i wrzucić fasolę do gorącej świeżej wody. Dodaję do wody listki laurowe, ziele angielskie i gotuję  do momentu aż fasola zacznie się robić miękka ok. 30 min.( trzeba to kontrolować). Na patelni podsmażam pokrojoną w kostkę kiełbaskę i cebulkę, dodaję do fasoli . Dodaję również sól, majeranek i koncentrat pomidorowy. Gotuję do miękkości fasoli.  Odbieram pół szklanki fasoli i miksuję aby zagęścić sos.  Dodaję cząber.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cukinia 2014
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...