poniedziałek, 17 marca 2014

Spaghetti ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Nigdy nie lubiłam szpinaku… Za każdym razem kiedy miałam go ugotować, robiłam to na oko i prosiłam innych aby spróbowali czy trzeba doprawić. Do czasu kiedy ugotowała go moja koleżanka z pracy. Był przyrządzony z dużą ilością cebuli zamiast czosnku. Nie wiem czy to ta cebula sprawiła, że zmieniłam zdanie, ale od tego czasu jem szpinak. Mało tego moja rodzina też się do niego przekonała. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie, ale zawsze robię go z cebulką.




Składniki:


  • 1/2 paczki makaronu (tu użyłam spaghetti ale robię też z penne) 
  • 200-300g mrożonego szpinaku
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki śmietany
  • ok. 10 połówek pomidorów suszonych w oleju
  • ½  kostki fety

Przygotowanie:

Makaron gotuję al  dente.  Cebule siekam w kostkę, pomidory suszone  kroję w paski a fetę w kawałki średniej wielkości. Następnie rozgrzewam na patelni  ok. 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów ( używam dużej patelni bo mieszam w niej szpinak z makaronem). Dodaję cebulę  i smażę aż się zeszkli, następnie dodaję rozmrożony szpinak. Przyprawiam solą i pieprzem. Gotuję na średnim ogniu ok. 7 min i dodaję śmietanę.  Gdy szpinak jest gotowy dodaję ugotowany makaron i dokładnie mieszam. Przekładam na talerz i posypuję suszonymi pomidorami i fetą.

Czasem zamiast fety używam sera żółtego. Wtedy pod koniec gotowania szpinaku dodaję żółty ser starty na tarce i mieszam aby się rozpuścił. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cukinia 2014
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...