niedziela, 16 marca 2014

Pulpeciki z ryżem w pomidorowym sosie

Mój odwieczny problem  „Co dziś zrobić na obiad?”. Ponieważ jestem osobą, która z natury ma zachcianki,  nie wyobrażam sobie zjadać cokolwiek, aby tylko zaspokoić głód. Zawsze musi to być coś na co mam ochotę. Problem pojawia się jednak wtedy,  kiedy nie mam ochoty na nic… To jest właśnie taki dzień jak dziś. Siedzę i myślę, myślę i nie wiem. I nagle wpada pomysł na coś tradycyjnego, prostego i domowego. Pulpeciki w sosie pomidorowym.





Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego z szynki
  • 1/2 woreczka ryżu ugotowanego na półtwardo
  • 1 czerstwa kajzerka namoczona w wodzie lub bulionie
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
Cebule siekam w kostkę i podsmażam aż się zeszkli. Do mięsa dodaję podsmażoną cebulkę, namoczoną bułkę, jajka, ryż, odrobinę soli i pieprzu. Wyrabiam masę ręka i formuję średniej wielkości  pulpeciki.  Nastawiam  ok. 1 l wody  z zielem angielskim, listkami laurowymi i kostką rosołową. Na patelni po smażeniu cebuli rozgrzewam  3 łyżki oleju i smażę partiami pulpeciki na złoty kolor.  Każdą partię przekładam do gotującego się  bulionu. Po usmażeniu wszystkich pulpecików na patelnie wylewam pół szklanki bulionu i mieszam aby resztki z patelni się oderwały i przelewam do bulionu. Gotuję na małym ogniu ok. 20 min pod przykryciem. Następnie dodaję,  paprykę, pieprz  i majeranek. Gotuję jeszcze 15 min. Do śmietany wymieszanej z mąką na gładką masę stopniowo dodaję sos  z pulpecików aby zahartować śmietanę i dodaję do sosu.  Gotuję jeszcze przez chwilę ewentualnie doprawiam do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cukinia 2014
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...