Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z szynki
- 1/2 woreczka ryżu ugotowanego na półtwardo
- 1 czerstwa kajzerka namoczona w wodzie lub bulionie
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 4 kulki ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- olej do smażenia
- 1 cebula
- 1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
Cebule siekam w kostkę i podsmażam aż się zeszkli. Do mięsa dodaję podsmażoną cebulkę, namoczoną bułkę, jajka, ryż, odrobinę soli i pieprzu. Wyrabiam masę ręka i formuję średniej wielkości pulpeciki. Nastawiam ok. 1 l wody z zielem angielskim, listkami laurowymi i kostką rosołową. Na patelni po smażeniu cebuli rozgrzewam 3 łyżki oleju i smażę partiami pulpeciki na złoty kolor. Każdą partię przekładam do gotującego się bulionu. Po usmażeniu wszystkich pulpecików na patelnie wylewam pół szklanki bulionu i mieszam aby resztki z patelni się oderwały i przelewam do bulionu. Gotuję na małym ogniu ok. 20 min pod przykryciem. Następnie dodaję, paprykę, pieprz i majeranek. Gotuję jeszcze 15 min. Do śmietany wymieszanej z mąką na gładką masę stopniowo dodaję sos z pulpecików aby zahartować śmietanę i dodaję do sosu. Gotuję jeszcze przez chwilę ewentualnie doprawiam do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz