piątek, 7 marca 2014

Domowy budyń waniliowo-cynamonowy

Cynamonowy budyń idealny na deser albo podwieczorek.  Pyszny ale bardzo sycący, nie można więc go zjeść zbyt dużo. A chciałoby się chciało...





Składniki:
  • 0,5 l mleka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • ½  laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Laskę wanilii przecinam wzdłuż i wyskrobuję nożem miąższ. Do rondelka wlewam szklankę mleka dodaję masło, wanilię i cynamon. Zmniejszam ogień. W  misce mieszam resztę mleka, cukier, żółtka i mąkę na gładką masę. Gdy mleko zacznie się podnosić wlewam rozrobioną masę i szybko mieszam do momentu aż będzie gładka gęsta i się zagotuje. Przelewam do miseczki  i gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cukinia 2014
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...