Składniki:
1
bakłażan
1
duża papryka czerwona lub żółta
4
duże pomidory
200
g makaronu
1
mała cebula
1
kulka mozzarelli
kilka
gałązek bazylii
sól
i pieprz
oliwa
z oliwek
Bakłażana
kroję w plastry, posypuję solą i odstawiam aż puści wodę. Wtedy ręcznikiem
papierowym wycieram płyn, aby bakłażan nie był gorzki. Paprykę i bakłażana dzielę na pół 1 część
kroją w kostkę a 2 w plastry. Pomidory obieram ze skórki, 3 kroje w drobną kostkę a 1 w plastry. Cebulę
drobno siekam. W osolonej wodzie gotuje makaron al dente. Na rozgrzaną patelnie
wylewam oliwę i podsmażam na niej cebulę, następnie dodaję bakłażana i paprykę,
po 3 minutach dodaję posiekane pomidory, sól i pieprz. Duszę do miękkości. W
dużej misce mieszam makaron z starta na tarce o dużych oczkach mozzarellą. Następnie
dodaję podsmażone warzywa i posiekaną bazylię. Na patelni podsmażam partiami (każdy
rodzaj oddzielnie) warzywa pokrojone w plastry. Każda partię polewam oliwą i
posypuję solą i pieprzem. Kiedy warzywa zmiękną, zdejmuje je na talerz. Następnie układam na
wierzchu zapiekanki kolejno warstwami. Całość skrapiam oliwą i przykrywam folią
aluminiowa. Piekę w piekarniku nagrzanym do 190oC przez 20 min,
następnie zdejmuję folię i piekę kolejne 10 min.
Wspaniałe danie i kto by pomyślał, że powstało ta na szybko ;) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńMówisz i masz:))
OdpowiedzUsuńWłasne jedzonko jest zawsze najlepsze:) Twoja zapiekanka wygląda bardzo apetycznie. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji.
OdpowiedzUsuńFajna zapiekanka i na pewno przynajmniej 100 razy lepsza od jakiejś gumiastej pizzy ;) Dziękuję za kolejny świetny przepis dodany do akcji pomidorowej.
OdpowiedzUsuń