sobota, 27 września 2014

Cebularze

Tradycyjny cebularz jest daniem z kuchni żydowskiej  i wywodzi się z terenów Lubelszczyzny.  A ja pochodzę z pogranicza Lubelszczyzny więc to danie jest mi bardzo dobrze znane. Przyznaję jednak, że nie od początku wzbudził on moje zainteresowanie. Stało się to z czasem. A konkretnie z czasem kiedy poznałam mojego męża. To on mnie do nich przekonał i nie żałuję! Do tego stopnia, że piekę je teraz w domu.


Składniki na ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
1½  szklanki ciepłej wody
5 dag drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:
300g kwaśnej śmietany
1 kg cebuli
olej do smażenia
Sól i pieprz

Drożdże, cukier, wodę i 3 łyżki mąki rozprowadzam w małej misce. Następnie odstawiam na 10-15 min aż rozczyn zacznie rosnąć. Po tym czasie dodaję rozczyn do pozostałej mąki z sola i dokładnie wyrabiam.  Odstawiam do podwojenia objętości.
Cebulę siekam w kosteczkę i podsmażam, doprawiam do smaku.

Z ciasta formuje bułeczki część bułeczek smaruję śmietaną, następnie na wszystkie wykładam cebulę. Zostawiam jeszcze na 10 minut aby podrosły. Potem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 250oC i piekę 12-15 min.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam cebularze! Czasem zdarza mi się kupować. Muszę upiec koniecznie! :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. z wieeeelką chęcią zjadłabym domowego cebularza, bo kiedyś bardzo je lubiłam.. :)
    Wyglądają idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. O! Zajadałam się takimi na przerwie w szkole, moje ulubione bułki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętam je z dzieciństwa, od zawsze je uwielbiałam: )

    OdpowiedzUsuń

Cukinia 2014
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...