Składniki:
opakowanie
makaronu cannelloni
2 duże brokuły
2
kule mozzarelli
1 śmietana 30%
½ pęczka koperku
słodka papryka
sól, pieprz
1 łyżeczka mąki pszennej
Brokuły dzielę na różyczki i gotuję na
półtwardo w osolonej wodzie. Odsączam na sicie i czekam aż przestygnie. Mozzarellę ścieram na tarce o grubych oczkach.
½ sera mieszam z posiekanymi brokułami,
solę i pieprzę. Następnie masą napełniam rurki.
Układam warstwę na dnie naczynia żaroodpornego i posypuje mozzarellą. Następnie
układam kolejną warstwę makaronu i sera.
W rondelku gotuję 1 ½ szklanki wody, dodaję do niej śmietanę wymieszaną
z mąką, posiekany koperek i przyprawy. Doprowadzam do wrzenia i zalewam sosem
makaron i posypuję papryką. Piekę pod przykryciem ok. 30 min w piekarniku
nagrzanym do 190oC.
Wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuń