sobota, 6 września 2014

Cannelloni z brokułami i mozzarellą

Podczas ostatniej wizyty u moich rodziców, miałam okazję wybrać się na spacer ,po moim rodzinnym mieście. Zadziwia mnie to, jak wiele się zmieniło odkąd wyjechałam na studia. Sklep do którego zachodziłam po szkole na „ oranżadę na miejscu” (za chyba 4 tysiące i lizaka za tysiąc) już od jakiegoś czasu jest zamknięty. Nawet ścieżka „na skróty” do szkoły nie jest już taka wydeptana. Szkoła i teren wokół niej są odnowione. Alejka w parku została wyłożona kostką brukową. Wszystko jest takie inne, nowe, ładne. Niewiele już ma wspólnego z moimi wspomnieniami. Nawet mijane po drodze osoby są dla mnie obce. To już następne roczniki młodzieży których nawet nie kojarzę z widzenia. To mi przypomina upływający czas. Choć mi się ciągle wydaję jakby to było wczoraj.





Składniki:
opakowanie makaronu cannelloni
2 duże brokuły
2 kule mozzarelli
1 śmietana 30%
½ pęczka koperku
słodka papryka
sól, pieprz
1 łyżeczka mąki pszennej

Brokuły dzielę na różyczki i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Odsączam na sicie i czekam aż przestygnie. Mozzarellę ścieram na tarce o grubych oczkach. ½  sera mieszam z posiekanymi brokułami, solę i pieprzę. Następnie masą napełniam rurki.  Układam warstwę na dnie naczynia żaroodpornego i posypuje mozzarellą. Następnie układam kolejną warstwę makaronu i sera.  W rondelku gotuję 1 ½ szklanki wody, dodaję do niej śmietanę wymieszaną z mąką, posiekany koperek i przyprawy. Doprowadzam do wrzenia i zalewam sosem makaron i posypuję papryką. Piekę pod przykryciem ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 190oC.


Włoskie smaki

1 komentarz:

Cukinia 2014
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...