Przepis na ciasto do pizzy i sos pomidorowy znajdziecie tutaj
Składniki dodatkowe:
½ kostki fety
½ pomidora
½ czerwonej cebuli
kilka oliwek
30-40 dag sera mozzarella lub innego który się dobrze topi
5-10 dag szynki
kilka suszonych śliwek
kawałek czerwonej papryki
Pomidora obieram ze
skórki, wycinam gniazdo nasienne i kroję w małe kawałki. Fetę, kroję w kostkę, cebulę
w piórka, wędlinę i paprykę w paski a oliwki i śliwki w plasterki.
Wyrabiam ciasto, odstawiam do wyrośnięcia. Dzielę na 2
części i rozciągam na 2 spody do pizzy.
Każdy spód smaruję sosem pomidorowym i posypuję serem. Na 1 pizze kładę
cebulę, pomidory
i oliwki . Na drugą
śliwki, paprykę i szynkę. Piekę 15 min. w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Po wyjęciu z pieca obie pizze posypuję fetą. Podaje z oliwą z oliwek lub innymi sosami.
Bardzo ciekawe zastosowanie suszonych śliwek, nigdy nie próbowałam. Pizzę z warzywami i fetą sama chętnie jem. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji.
OdpowiedzUsuń