Wrzesień rozpieszcza nas pogodą. Pozwala to na korzystanie w pełni na ostatnich, ciepłych dni w tym roku. Odkładam więc na bok, wszystkie obowiązki, które wymagają ode mnie siedzenia w
czterech ścianach. Będzie jeszcze na nie czas kiedy przyjdzie deszcz.
Chwila w parku z książką potrafi wiele zdziałać. Zwłaszcza wtedy kiedy grzeją promienie słońca. Nie ma chwili do stracenia. Korzystajmy więc!
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
¼ małej główki kapusty
½
kalafiora
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki ziaren kolendry
1 cm imbiru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
papryczka chilli
1 łyżeczka miodu
szczypiorek
1 cebula
sól
olej do smażenia
Do rozgrzanego woka wrzucam ziarna
kolendry i czekam aż zaczną pękać. Dodaję olej, posiekaną cebulę, po chwili
także: czosnek, imbir i chilli. Następnie pokrojonego w paski
kurczaka i smażę do miękkości. Po tym
czasie wrzucam na patelnię kawałki kapusty i kalafiora i całość solę. Podsmażam ok. 5 minut co jakiś
czas mieszając. Polewam miodem. W ½
szklanki wody rozrabiam mąkę kukurydzaną i wylewam na patelnie. Mieszam
wszystko dokładnie i smażę ok. minutę. Posypuję szczypiorkiem.
Jakie to pyszne i jakie apetyczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba Twoje danie:)
OdpowiedzUsuńkurka.. to danie to moje smaki! :)
OdpowiedzUsuńczosnek, chilli, kapusta, rozgrzewające i sycące :)
Pyszności:) I jak pięknie podane. Aż chce się jeść.
OdpowiedzUsuńPołączenie dla mnie idealne! :) Zrobiłaś mi ogromnego smaka na takiego kurczaka :)
OdpowiedzUsuń