czwartek, 18 września 2014

Orientalny kurczak z czerwoną kapustą

Wrzesień rozpieszcza nas pogodą. Pozwala to na korzystanie w pełni na ostatnich, ciepłych dni w tym roku. Odkładam więc na bok, wszystkie obowiązki, które wymagają ode mnie siedzenia w 
czterech ścianach. Będzie jeszcze na nie czas kiedy przyjdzie deszcz.
Chwila w parku z książką potrafi wiele zdziałać. Zwłaszcza wtedy kiedy grzeją promienie słońca.  Nie ma chwili do stracenia. Korzystajmy więc!




Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
¼ małej główki kapusty
½  kalafiora
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki ziaren kolendry
1 cm imbiru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
papryczka chilli
1 łyżeczka miodu
 szczypiorek
1 cebula
sól
olej do smażenia


Do rozgrzanego woka wrzucam ziarna kolendry i czekam aż zaczną pękać. Dodaję olej, posiekaną cebulę, po chwili także: czosnek, imbir i chilli. Następnie pokrojonego w paski kurczaka i smażę do miękkości.  Po tym czasie wrzucam na patelnię kawałki kapusty i kalafiora i  całość solę. Podsmażam ok. 5 minut co jakiś czas mieszając. Polewam  miodem. W ½ szklanki wody rozrabiam mąkę kukurydzaną i wylewam na patelnie. Mieszam wszystko dokładnie i smażę ok. minutę. Posypuję szczypiorkiem.

5 komentarzy:

  1. Jakie to pyszne i jakie apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kurka.. to danie to moje smaki! :)
    czosnek, chilli, kapusta, rozgrzewające i sycące :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności:) I jak pięknie podane. Aż chce się jeść.

    OdpowiedzUsuń
  4. Połączenie dla mnie idealne! :) Zrobiłaś mi ogromnego smaka na takiego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...