piątek, 26 września 2014

Pappardelle z dynią i kozim serem

Kiedy nie ma czasu, ani chęci, na przesiadywanie w kuchni, a w brzuchu burczy tak głośno, że zastanawiasz się czy pasażerowie z autobusu to słyszą.  Wtedy najlepszym rozwiązaniem jest obiad, który będzie gotowy w 20 minut. A najprostszym sposobem na taki obiad jest makaron z sezonowymi warzywami. Zanim wiec wsiadłam do autobusu, zajrzałam na bazarek, w poszukiwaniu inspiracji. I kiedy tylko przekroczyłam jego próg, wiedziałam z czym będzie dzisiejsza pasta. Dynia!


























Składniki:
1 kg dyni
opakowanie makaronu pappardelle
250g pomidorków koktajlowych
1/2 szklanki passaty pomidorowej
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
oliwa z oliwek do smażenia
50 g koziego sera
gałązka bazylii
pieprz i sól

Makaron gotuję al dente. Dynie obieram, usuwam z niej pestki i gąbczasty miąższ. Pozostałą część kroję w kostkę różnej grubości. Do dużej i głębokiej patelni wlewam oliwę z oliwek i dodaję dynię, podsmażam ok. 5 minut po czym dodaję posiekany czosnek, papryczkę, pomidorki i passatę, doprawiam solą i pieprzem. Smażę jeszcze minutę, dolewam 150 ml wody. Duszę pod przykryciem aż dynia będzie miękka, posypuję posiekaną bazylią. Dodaję makaron i wszystko dokładnie mieszam. Gotowy makaron podaję z pokruszonym kozim serem.


Włoskie smakiKulinarna pamiątka z wakacji 2014

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis! Podoba mi się połączenie dyni i koziego sera. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...