Kiedy nie ma czasu, ani chęci, na
przesiadywanie w kuchni, a w brzuchu burczy tak głośno, że zastanawiasz się czy
pasażerowie z autobusu to słyszą. Wtedy najlepszym rozwiązaniem jest obiad, który będzie
gotowy w 20 minut. A najprostszym sposobem na taki obiad jest makaron z
sezonowymi warzywami. Zanim wiec wsiadłam do autobusu, zajrzałam na bazarek, w
poszukiwaniu inspiracji. I kiedy tylko przekroczyłam jego próg, wiedziałam z
czym będzie dzisiejsza pasta. Dynia!
1 kg dyni
opakowanie makaronu pappardelle
250g pomidorków koktajlowych
1/2 szklanki passaty pomidorowej
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
oliwa z oliwek do smażenia
50 g koziego sera
gałązka bazylii
pieprz i sól
Makaron gotuję al dente. Dynie
obieram, usuwam z niej pestki i gąbczasty miąższ. Pozostałą część kroję w
kostkę różnej grubości. Do dużej i głębokiej patelni wlewam oliwę z oliwek i
dodaję dynię, podsmażam ok. 5 minut po czym dodaję posiekany czosnek,
papryczkę, pomidorki i passatę, doprawiam solą i pieprzem. Smażę jeszcze
minutę, dolewam 150 ml wody. Duszę pod przykryciem aż dynia będzie miękka,
posypuję posiekaną bazylią. Dodaję makaron i wszystko dokładnie mieszam. Gotowy
makaron podaję z pokruszonym kozim serem.
Bardzo fajny przepis! Podoba mi się połączenie dyni i koziego sera. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń