piątek, 5 września 2014

Krem z pieczonych pomidorów

Odkąd skończyłam szkołę średnią , nie mogę już liczyć na dwumiesięczne wakacje. W związku z ty co roku kiedy zbliża się wiosna planuję jak najlepiej wykorzystać ciepłe dni.  Wyobrażam sobie jak w promieniach letniego słońca będę chodziła na długie spacery przy brzegu rzeki, jak będę jeździła na rowerze, a  siedząc na ławce w parku będę przyglądała się kwitnącym kwiatom. Wyobrażam sobie jak razem z koleżankami w jakimś zacisznym ogródku kawiarnianym,  sączymy lemoniadę. Potem nagle z marzeń wyrywa mnie wrzesień. A ja się zastanawiam jak to możliwe że, ten cudowny czas miął tak szybko, że nie zdążyłam nacieszyć się słońcem.  Jesień zbliża się wielkimi krokami. Powietrze mimo słońca jest już mroźne a wieczory nie zachęcają do długich spacerów.  Lato jest zdecydowanie za krótkie!





Składniki:
2 kg dojrzałych pomidorów
3 ząbki czosnku
3-4 gałązki bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
10 suszonych pomidorów
sól
pieprz 
ewentualnie łyżka miodu

Pomidory obieram ze skórki, wycinam głąb, kroje na pół  i wrzucam do naczynia żaroodpornego. 
Dodaje ząbki czosnku w całości,polewam oliwą z oliwek,  dodaję pomidory suszone, sól i pieprz
Piekę pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do  180oC przez 1-2 godziny, w zależności  od gatunku pomidorów oraz tego jak bardzo są dojrzałe. Piekę do czasu aż wypłynie z nich sok i pokryje pomidory.

 Następnie wyjmuję z piekarnika,dodaję świeżą bazylię, miksuje na krem i doprawiam do smaku. Podaję z grzankami.

 Grzanki:

 Mieszam oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano i zioła prowansalskie i smaruje tą mieszanką chleb tostowy z obu stron. Następnie kroje w kostkę i wrzucam do piekarnika. Piekę kilka minut do czasu aż będą złociste i chrupiące.



Pora na pomidora!Dieta ŚródziemnomorskaWłoskie smaki

4 komentarze:

  1. Smak pieczonych pomidorów jest wspaniały, zupka musi być pyszna:) Dziękuję za dodanie przepisów do akcji włoskiej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam też do dodania tej smakowitej zupki do mojej akcji Warzywa psiankowate :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...