niedziela, 29 czerwca 2014

Gulasz wieprzowy z kluskami kładzionymi z wiosenno-letnią sałatką

Dziś ciąg dalszy przepisów z wykorzystaniem warzyw z mojego wczorajszego,  bazarowego łupu. Garść witamin, ale nie obyło się bez mięsiwa dla mojego męża. Tradycyjne wydanie wieprzowego gulaszu w sosie własnym z równie tradycyjnymi kluskami kładzionymi. Tak po polsku. A co!


Składniki:

Gulasz:
500g mięsa wieprzowego np. szynki, łopatki
1 cebula
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
½ łyżki majeranku
½  łyżki papryki słodkiej
sól i pieprz
olej do smażenia
ok. 1 łyżka mąki pszennej
700 ml bulionu warzywnego lub wody

Mięso kroję na średniej wielkości kawałki i wrzucam na  rozgrzaną patelnie (jeśli mięso jest dosyć tłuste nie dodaję oleju, jeśli chude daję ok. 2 łyżek). Do garnka wlewam bulion lub wodę. Mięso smażę na złoty kolor na dużym ogniu i przekładam do wrzącej wody.W razie potrzeby mięso smażyć w dwóch partiach aby się szybko podsmażyło a nie dusiło. Dodaję listek, ziele, sól i pieprz .  Na patelni podsmażam posiekaną cebulę aż się zeszkli. Dodaję do gulaszu. Na patelnie wylewam trochę bulionu z garnka i mieszam aż wszystkie resztki z patelni się odkleją. Następnie dodaję do wywaru. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem do miękkości. W zależności od mięsa może to trwać ok. ok. 40 min nawet do 2 godzin. Trzeba co jakiś czas sprawdzać. Kiedy mięsko jest już prawie dobre dodaję paprykę i majeranek. Ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku. Na sam koniec kiedy mięso jest już bardzo miękkie i rozpada się na widelcu robię zasmażkę. Na 3-4 łyżkach oleju rozgrzanego na patelni podsmażam na lekko złotawy kolor mąkę. Masa powinna mieć płynną konsystencje, ewentualnie można dodać jeszcze oleju. Dodaję zasmażkę do gulaszu i gotuję ok. 5min.

Kluski kładzione:
1 duże jako
2/4 szkl mąki
4 łyżki wody
szczypta soli

W misce roztrzepuje jajka i wodę i sól, następnie dodaję stopniowo mąkę i wyrabiam ciasto widelcem. Będzie miało dosyć gęsta konsystencje. W dużym garnku gotuję wodę i odrobiną soli. Moczę łyżkę we wrzątku i nabieram ciasto (ok. 1/3 łyżki) i zamaczam w wodzie aby ciasto się oderwało. Kładę kluki aż skończy się ciasto. Mieszam delikatnie łyżką od spodu aby kluski się nie przykleiły do garnka i gotuję ok. 2 min od wypłynięcia na wierzch. Wyjmuję łyżką cedzakową.

Sałatka:
Wiosenne i letnie warzywa w dowolnym składzie i proporcji :)

U mnie:
sałata masłowa  radicchio po ok 3 liście
4 rzodkiewki
pół cebuli
pomidor
ogórek
kilka gałązek pietruszki
100 ml kwaśnej śmietany
sól i pieprz


Sałatę rwę na mniejsze kawałki, pozostałe warzywa kroję w cienkie plastry. Układam na talerzu, na środek daję kleks śmietany. Posypuję sola pieprzem i natką. I już!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...