Dzisiejsza wyprawa zaowocowała miedzy innymi pięknym pęczkiem włoszczyzny, który zamiast do zupy powędrował do gulaszu z indyka.
Składniki:
0,7 dag piersi z
indyka
2 średnie marchewki
1 pietruszka,
¼ selera
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 dojrzałe pomidory
10 szt pomidorów suszonych
1 łyżeczka ostrej papryki
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pierś kroję w dużą kostkę, obsypuję przyprawami i
odstawiam na godzinę. Cebulę kroję w
piórka, czosnek i pomidory suszone w
plasterki, marchew, seler i pietruszkę w słupki. Pomidory
nacinam na krzyż i zalewam wrzątkiem. Kiedy skórka zaczyna odchodzić
wyjmuję z wody obieram i kroję w drobną kostkę.
Na rozgrzany olej
wrzucam indyka i podsmażam na złoty kolor następnie przekładam do miseczki. Na
tą samą patelnie dodaję cebulę i podsmażam aż się zeszkli. Następnie dodaje
czosnek, liście, ziele angielskie, warzywa
korzeniowe i świeże pomidory. Dusze ok. 10 min
do momentu aż zaczną się robić
miękkie ale nadal będą chrupiące. Dodaje indyka i suszone pomidory Duszę
jeszcze 5 min i doprawiam do smaku
Smakowite danie :)
OdpowiedzUsuń