wtorek, 10 czerwca 2014

Ciasto z masą jaglaną i truskawkami

Truskawkowe szaleństwo nie ominęło również  mnie. Dlatego w sobotni poranek zabrałam swoją łubiankę i udałam się do mojego wujka. Zebrane truskawki, okazały się przepyszne. Zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami na wsi.Gdyby nie fakt, że większość z nich zamiast do łubianki trafiła do mojej buzi byłoby ich o wiele wiele więcej. Ale i tak wystarczyło na ciasto i kilka koktajli.





Składniki:


Ciasto:
  • 2 szkl mąki
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • w razie potrzeby mleko lub śmietana

Masa jaglana:
  •    1/2 szkl kaszy jaglanej
  •    1 szkl wrzącej wody
  •    200 ml śmietany ja użyłam 22% ale 30% też będzie dobra
  •    1 szkl jogurtu naturalnego lub waniliowego (ale wtedy        mniej cukru)
  •    1/2 szklanki cukru
  •    1/2 łyżeczki cukru z wanilią
  •    1,5 łyżki żelatyny w proszku
  •    1/2 szkl wody
  •    truskawki do ciasta wedle uznania
  •    szczypta soli
  •    sok z połówki cytryny
Przygotowanie:


  Ciasto:
Suche składniki wysypuję na stolnicę, dodaję margarynę i siekam ją drobno, cały czas mieszając z mąka. Następnie dodaję jajko i zagniatam całość. Jeśli masa jest zbyt sucha i nie chce się skleić można dodać odrobinę śmietany lub mleka. Ciasto rozwałkowuję i wylepiam tortownicę. Nakłuwam widelcem i piekę 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 190oC do momentu aż zrobi się złociste.

 Masa:
Żelatynę rozpuszczam w 1/3 szkl gorącej wody. W razie potrzeby podgrzać, ale nie gotować!
Do rondla z wrzącą,  osoloną wodą wsypałam kaszę. Po zagotowaniu zmniejszyłam ogień i gotowałam pod przykryciem przez ok. 15 min (kasza może wcześniej wypić cała wodę, wtedy można zakończyć gotowanie).  Kiedy kasza wystygnie, miksuję ją na gładką masę. Dodaję śmietanę, jogurt, cukier i cukier z wanilią. Wszystko dokładnie miksuję  aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Dodaje sok z cytryny i przestudzona żelatynę i dalej miksuję.

Kiedy spód ciasta wystygnie, układam na nim truskawki i zalewam masą. Zostawiam na min 3 h do lodówki. Podaję udekorowane świeżymi truskawkami.

2 komentarze:

Cukinia 2014
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...