wtorek, 1 lipca 2014

Limonkowy kurczak z porem

Najbardziej lubię gotować, bez planu. Bo cóż to za radość z gotowania, kiedy nie trzeba uruchomić wyobraźni, bo wszystkie składniki zostały skrupulatnie spisane i zakupione.  Spontaniczne zestawienie składników z mojej lodówki powoduje, że niejednokrotnie w wyniku moich eksperymentów powstaje coś z niczego. Coś co jest bardzo smaczne i zachwyca nie tylko podniebienie ale też wzrok. 
Potrzeba matką wynalazku!
 Dziś moją potrzeba zjedzenia ciepłego obiadu bez wychodzenia do sklepu skłoniła mnie do wykorzystania pozostałości po weekendowym mohito. W wyniku tej radosnej twórczości powstał: Limonkowy kurczak z porem.



Składniki:
500 g piersi z kurczaka
1 limonka
1 papryczka chilli
1 por
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka musztardy rosyjskiej
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
sól
olej do smażenia
szczypiorek do posypania

Przygotowanie:
Kurczaka kroję w kostkę średniej wielkości. W misce mieszam musztardę, sos sojowy  startą skórkę z limonki i wyciśnięty sok. Odstawiam na 2-3 godziny aby mięso się zamarynowało.
Kroje pora w słupki ok. 2 cm. Usuwam pestki z chilli i drobno siekam (jeśli lubicie ostry smak możecie zostawić pestki). Na rozgrzany olej  wrzucam kurczaka, smażę ok. 3-5 min aż mięso będzie złote, Dodaję pora i chilli. Smażę jeszcze ok. 2 min. Mąkę kukurydzianą mieszam ok. 150 ml wody i dodaję do mięsa. Doprowadzam do wrzenia i doprawiam do smaku. Podaję posypane posiekanym szczypiorkiem.

1 komentarz:

  1. Ciekawy wpis.

    Pozdrawiam :)

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...