Potrzeba matką wynalazku!
Dziś moją potrzeba zjedzenia ciepłego obiadu bez wychodzenia do sklepu skłoniła mnie do wykorzystania pozostałości po weekendowym mohito. W wyniku tej radosnej twórczości powstał: Limonkowy kurczak z porem.
Składniki:
500 g piersi z
kurczaka
1 limonka
1 papryczka chilli
1 por
2 łyżki sosu
sojowego jasnego
1 łyżka musztardy
rosyjskiej
1 łyżeczka mąki
kukurydzianej
sól
olej do smażenia
szczypiorek do
posypania
Przygotowanie:
Kurczaka kroję w
kostkę średniej wielkości. W misce mieszam musztardę, sos sojowy startą skórkę z limonki i wyciśnięty sok.
Odstawiam na 2-3 godziny aby mięso się zamarynowało.
Kroje pora w słupki
ok. 2 cm. Usuwam pestki z chilli i drobno siekam (jeśli lubicie ostry smak
możecie zostawić pestki). Na rozgrzany olej
wrzucam kurczaka, smażę ok. 3-5 min aż mięso będzie złote, Dodaję pora i
chilli. Smażę jeszcze ok. 2 min. Mąkę kukurydzianą mieszam ok. 150 ml wody i
dodaję do mięsa. Doprowadzam do wrzenia i doprawiam do smaku. Podaję posypane
posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz