środa, 25 czerwca 2014

Pierś z kurczaka z mozzarella i bazyliowym pesto z sałatką ze świeżej cukinii

Długi weekend jak zwykle był zbyt krótki. A pogoda okazała się nad wyraz łaskawa i wcale nie taka deszczowa jak prognozowano. W związku z całkiem spora dawką wiosenno-letniego słońca, większość czasu spędziłam na brzegu jeziora karmiąc łabędzie, natomiast  męska część naszej ekipy( i Sylwia:)) zajmowała się wędkowaniem.
 I choć minęły już 3 dni, ja nadal jestem rozkojarzona, a moje myśli krążą wokół jeziora i czasu spędzonego razem z przyjaciółmi. Eh… gdyby tak dało rade znów mieć całe 2 miesiące wakacji a nie tylko krótki urlop. Moje roztargnienie sprawiło, że nie wpadłam na żaden odkrywczy przepis, nie miałam też ochoty na długie stanie przy garach. Postanowiłam więc zrobić stare i wypróbowane danie.  Jest proste i szybkie, a do tego delikatne, świeże i sycące. Mam nadzieję że Wam również posmakuje.




Składniki:
2 podwójne małe piersi z kurczaka
kulka mozzarelli
2 pomidory średniej wielkości
2 łyżki zielonego Pesto
słodka mielona papryka
ząbek czosnku
sól i pieprz,
olej do smażenia

Przygotowanie:
Mięso oczyszczam i rozcinam na pojedyncze części. Jeśli pierś jest bardzo gruba rozcinam tak aby wszędzie była równej grubości. Marynuje w przyprawach i oleju i odstawiam na min.2 h. Pomidory zalewam wrzątkiem i obieram ze skórki. Mozzarellę i pomidory kroję na podobnej wielkości plastry.

Składniki na sałatkę:
2 średnie lub 3 małe cukinie
10 połówek suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
2 łyżki pestek słonecznika
sok z ¼ cytryny
sól i pieprz
3 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami

Przygotowanie:
 Pestki prażę na suchej patelni ok. 2 min  uważając aby się nie przypaliły.
 Cukinię dokładnie myję i przy pomocy obieraczki do warzyw ścinam kolejne warstwy cukinii. W miseczce mieszam olej, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Pomidory kroję w paseczki. Mieszam sos z cukinią i suszonymi pomidorami.

Pierś z kurczaka smażę na lekko złoty na patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju. Kiedy mięso jest już gotowe, przekładam do naczynia żaroodpornego i na każdym płacie mięsa układam kolei na zmianę pomidora i mozzarellę. Przykrywam i wkładam do piekarnika nagrzanego do 170oC  i zapiekam aż der się rozpuści. Przed podaniem smaruję pesto.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...