poniedziałek, 2 czerwca 2014

Chow mein z wołowiną i fasolką szparagową

Gorąco-zimno, słońce-deszcz. I tak ciągle. Pogoda zmienia się jak w kalejdoskopie. Takie wahania temperatury sprawiają, że  nieustannie boli mnie głowa, a do tego zupełnie nie mam siły. Przecież mamy już czerwiec!  Ale kiedy wyjrzę przez okno widzę szaro-burą jesień, a nie moją ukochaną wiosnę. Żeby nie było! Nie mam nic przeciwko, wiosennemu deszczykowi, ale  smętnej pogodzie z ulewnym deszczem i brakiem choćby jednego promienia słońca przez cały dzień mówię stanowcze NIE!

Ponieważ nie mam dziś, ani sił, ani ochoty na stanie przy garach, zrobię dziś „chińczyka”:)))))





Składniki:
  •  350 g chudej wołowiny (polędwica, rumsztyk, stek)
  •  200 g fasoli szparagowej
  •  200 g makaronu chow mein
  •  2 ząbki czosnku
  •  pół łyżeczki przyprawy 5 smaków
  •  sól
  •  sos sojowy
  • 2 łyżki sezamu
  • olej do smażenia
  • słodki sos chilli
  • 1 cm imbiru
  • pół łyżeczki mąki kukurydzianej
Przygotowanie:

Sos sojowy mieszam z czosnkiem i przyprawą 5 smaków imbirem i mąką kukurydzianą. Wołowinę kroję w poprzek włókien na cienkie paski.   Mieszam z marynatą i odstawiam na min 1 godzinę .  Makaron gotuję ok. 2 min. Fasolkę kroję na krótsze kawałki. Na rozgrzanym woku, prażę sezam przez kilka sekund i przesypuję do miseczki.  Następnie wlewam odrobinę oleju  i  wrzucam wołowinę , smażę 2-3 min aż lekko zbrązowieje. Następnie dodaję fasolkę i smażę do momentu aż zacznie mięknąć ale nadal jest chrupiąca. Dodaję szklankę wody wymieszaną z mąką, po chwili również ugotowany makaron, sezam  i sos chilli, wszystko dokładnie mieszam.
Można polać słodkim sosem chilli.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cukinia 2014
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...