czwartek, 12 czerwca 2014

Zielono mi. Czyli Szpinakowe naleśniki z fetą, orzechami i sosem jogurtowo-cytrynowym


Wariacji na temat naleśników ciąg dalszy. Dziś w wiosennej zielonej odsłonie.  Takie apetyczne śniadanie, doda nam energii na cały dzień, a przynajmniej mi dodało.  Mimo tego wciąż nie mogę się zebrać do gruntownego porządkowania  kuchni. Codziennie o tym myślę i codziennie odkładam to na jutro.  Mimo, że kieruję się zasada „zrób dziś co masz zrobić jutro” to w tym przypadku  ta zasada nie działa. Nie wiem czy to dlatego,że szkoda mi takich pięknych dni na sprzątanie, czy to po prostu czysta niechęć do tej czynności. Ale cóż może jutro…




Składniki na ciasto:
  • ½ kg młodego szpinaku lub mrożonego
  • 1 mała cebula
  • 1 szkl  mąki
  • 2 szkl mleka
  • 2 jaja
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju ze słoika z  suszonymi pomidorami

 Składniki na sos:
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1 duża łyżka majonezu
  • 1 skórka i sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz
  • ewentualnie szczypta cukru

Dodatkowo:
  • ½ op fety
  • garść suszonych pomidorów w oleju
  • garść orzechów włoskich bez łupinek
  • 2 świeże pomidory
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Sos
Jogurt mieszam z majonezem , doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie myję i sparzam cytrynę. Ocieram skórkę z połowy i wyciskam sok. Dodaję do sosu i odstawiam aby się przegryzło. Jeśli sos jest zbyt kwaśny dodaję szczyptę cukru.

Naleśniki
Roztrzepuję jajka dodaję mleko ,wodę, mąkę i szczyptę soli. Trzepię do momentu powstania gładniej masy.  Na rozgrzaną patelnie wylewam olej z suszonych  pomidorów i podsmażam posiekaną cebulę, następnie  dodaję  szpinak i smażę ok. 2-3 min. Zostawiam do ostygnięcia  i dodaję do ciasta.
Pomidory świeże i suszone kroję.  Fetę kruszę. Jeśli jest potrzeba siekam także orzechy.
Na rozgrzanej patelni wylewam łyżkę wazową ciasta szpinakowego i łyżką delikatnie rozprowadzam po patelni. Smażę z obu stron na złoty kolor.
Do usmażonych naleśników wkładam do środka orzechy i fetę. Składam polewam sosem, i posypuje pomidorami.

Orzechy zamiast dodawać do środka można posypać po wierzchu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cukinia 2014
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...