wtorek, 10 czerwca 2014

Grillowany drobiowy szaszłyk z warzywami


Co prawda sezon grillowy rozpoczęłam już dawno temu, jednak wcześniej nie miałam ze sobą aparatu.  Wczoraj jednak o nim nie zapomniałam, dlatego możecie dziś poznać mój przepis na szaszłyki.
Szczerze mówiąc, chyba nie znam osoby. która nie przepada za  jedzeniem z grilla, albo choćby kiełbaską z prawdziwego ogniska.  





Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka średniej wielkości
  • 1 średnia cukinia
  • po pół papryki żółtej i czerwonej
  • 20 dag młodych pieczarek
  • 5 małych cebul
Marynata:

  • sok z 1 cytryny
  • 1/3 szkl oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz
Dodatkowo:
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
 Wszystkie składniki marynaty łączę ze sobą.
Pierś kroję w poprzek włókien w niezbyt grube kawałki i namaczam w marynacie na min. 1 godzinę.


Pieczarki   i cebulę obieram,  przekładam do miski i zalewam wrząca wodą. Przykrywam i odstawiam na bok na ok. 10 min. Pieczarki parzę aby nie pękały podczas nadziewania, a także aby nie wysychały na grillu.  Cukinie kroję w plastry a paprykę w duża kostkę. Warzywa marynuję w oleju oraz soli i pieprzu. Nadziewam na szpadki do szaszłyków (można użyć długich wykałaczek namoczonych wcześniej przez godzinę w wodzie)po kolei naprzemiennie mięso i warzywa. Rozpoczynając i kończąc na warzywach aby niższa temperatura po bokach grilla nie spowodowała że mięso na środku się już spali a po bokach będzie nadal surowe. Grilluję na mocno rozgrzanym węglu na 3 lub 4 poziomie od dołu, często obracając. W razie potrzeby można zmienić poziom. Należy pamiętać aby szaszłyków nie układać zbyt ścisło. Miedzy szaszłykami powinny byś odstępy aby żar i dym mógł się między nimi swobodnie przedostawać. Czas grillowania wynosi ok. 20 min ale zmoże się różnić w zależności od wielkości grilla, jego rozgrzania, wielkości kawałków mięsa a nawet od czasu jego marynowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...