wtorek, 15 lipca 2014

Drożdżowe pierogi z cukinią i pomidorem

Ponieważ sezon na cukinię jest w pełni, a ja wprost ją uwielbiam, kolejny przepis będzie ją również zawierał. Pierogi są bardzo proste i szybkie (pomijając czas wyrastania ciasta:/). Ich przygotowanie z pewnością nie przysporzy Wam najmniejszego kłopotu a efekt jest doskonały. Puszyste a zarazem chrupiące ciasto drożdżowe a wewnątrz świeży i delikatny warzywny farsz. 


Proporcje na ok. 10 sztuk

Składniki:
2 duże pomidory
½ średniej cukinii
1 ząbek czosnku
papryka słodka, bazylia, sól
10 dag sera żółtego np. gouda
2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na ciasto drożdżowe:
250 g mąki pszennej
¾ szkl ciepłej wody
15 dag drożdży
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru

Przygotowanie:
Drożdże, cukier , wodę i 3 łyżki mąki rozprowadzam w małej misce. Następnie odstawiam na 10-15 min aż rozczyn zacznie rosnąć. Po tym czasie dodaję rozczyn do pozostałej mąki z sola i dokładnie wyrabiam.  Odstawiam do podwojenia objętości.

Pomidory obieram ze skórki i kroję w niedużą kostkę. Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do pomidorów. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię. Przyprawiam, mieszam odstawiam na 10 minut. Po tym czasie z farszu odlewam powstały sok, dolewam oliwę i posypuję łyżeczką mąki aby farsz nie był wodnisty.

 Z ciasta formuję kulki i rozwałkowuję. Ciasto wypełniam farszem i zawijam dokładnie brzegi aby nic nie wypływało. Przekładam na blaszkę posmarowaną olejem. Pierogi piekę w piekarniku nagrzanym do 250 oC z termoobiegiem ok. 12-15 min. Do momentu aż będą złote. Podaję z sosem  np. jogurtowo-czosnkowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...