Ponieważ sezon na cukinię jest w pełni,
a ja wprost ją uwielbiam, kolejny przepis będzie ją również zawierał. Pierogi są
bardzo proste i szybkie (pomijając czas wyrastania ciasta:/). Ich
przygotowanie z pewnością nie przysporzy Wam najmniejszego kłopotu a efekt jest
doskonały. Puszyste a zarazem chrupiące ciasto drożdżowe a wewnątrz świeży i
delikatny warzywny farsz.
Proporcje na ok. 10
sztuk
Składniki:
2 duże pomidory
½ średniej cukinii
1 ząbek czosnku
papryka słodka, bazylia, sól
10 dag sera żółtego np. gouda
2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na ciasto drożdżowe:
250 g mąki pszennej
¾ szkl ciepłej wody
15 dag drożdży
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Drożdże, cukier , wodę i 3 łyżki mąki
rozprowadzam w małej misce. Następnie odstawiam na 10-15 min aż rozczyn zacznie
rosnąć. Po tym czasie dodaję rozczyn do pozostałej mąki z sola i dokładnie
wyrabiam. Odstawiam do podwojenia
objętości.
Pomidory obieram ze skórki i kroję w niedużą kostkę. Czosnek
przeciskam przez praskę i dodaję do pomidorów. Ser ścieram na tarce o dużych
oczkach. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię. Przyprawiam, mieszam odstawiam na
10 minut. Po tym czasie z farszu odlewam powstały sok, dolewam oliwę i posypuję
łyżeczką mąki aby farsz nie był wodnisty.
Z ciasta formuję kulki i
rozwałkowuję. Ciasto wypełniam farszem i zawijam dokładnie brzegi aby nic nie
wypływało. Przekładam na blaszkę posmarowaną olejem. Pierogi piekę w piekarniku
nagrzanym do 250 oC z termoobiegiem ok. 12-15 min. Do momentu aż
będą złote. Podaję z sosem np. jogurtowo-czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz