Muszę się przyznać, że lubię szybkie dania. Zwłaszcza kiedy wracam z pracy i czuje ssanie w żołądku. Wtedy każda minuta jest na wagę złota. I wtedy takie właśnie szybkie i proste danie jest idealne. Ale muszę się też przyznać, że moja miłość do gotowania, jest wprost proporcjonalna, do mej nienawiści do zmywania. I w tym przypadku to danie również spełnia swoje zadanie gdyż do ugotowania tego obiadu potrzebne są tylko ( 1 deska, 1 nóż, 1 patelnia, 1 garnek, 1 pokrywka, 1 łyżka, razem sztuk 6) Tworzy to wiec niewielki stosik z zlewie, który nie przyprawia mnie o zawrót głowy.:)
Składniki:
200 g wiejskiej kiełbasy
1 papryka
1 cukinia
3 duże ziemniaki
1 cebula
3 dojrzałe pomidory obrane ze skórki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
po 1 płaskiej łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
½ łyżeczki majeranku
2 listki
laurowe
3 ziela angielskie
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki i paprykę kroję w dużą kostkę.
Cebulę w piórka. Kiełbasę i cukinię w plastry. Z pomidorów wycinam głąb i
drobno siekam. Do garnka wlewam ok. 1 l wody którą doprowadzam do wrzenia i
wrzucam ziemniaki. Zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem. Na rozgrzaną patelnie
wlewam olej, Podsmażam cebulkę i kiełbasę i dodaję do ziemniaków. Następnie
podsmażam cukinię i paprykę i również dodaję do sosu. Na patelnie wsypuje
mieloną paprykę podsmażam przez chwilkę następnie dodaję koncentrat i pokrojone
pomidory. Smażę jeszcze 3 minuty również
dodaję do garnka. Dokładam ziele i
listki oraz sól i pieprz. Gotuję do miękkości warzyw ok. 20 min. Doprawiam
majerankiem. Aby zagęścić sos wyjmuję z niego kilka ziemniaków, rozgniatam i
wkładam z powrotem do garnka. W razie potrzeby można również zrobić zasmażkę.
Pyszny kociołek obfitości :)
OdpowiedzUsuń