środa, 2 lipca 2014

Wiejski kociołek


Muszę się przyznać, że lubię szybkie dania. Zwłaszcza kiedy wracam z pracy i czuje ssanie w żołądku. Wtedy każda minuta jest na wagę złota. I wtedy takie właśnie szybkie i proste danie jest idealne. Ale muszę się też przyznać, że moja miłość do gotowania, jest wprost proporcjonalna, do mej nienawiści do zmywania. I w tym przypadku to danie również spełnia swoje zadanie gdyż do ugotowania tego obiadu potrzebne są tylko ( 1 deska, 1 nóż, 1 patelnia, 1 garnek, 1 pokrywka, 1 łyżka, razem sztuk 6) Tworzy to wiec niewielki stosik z zlewie, który nie przyprawia mnie o zawrót głowy.:)



Składniki:
200 g wiejskiej kiełbasy
1 papryka
1 cukinia
3 duże ziemniaki
1 cebula
3 dojrzałe pomidory obrane ze skórki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
po 1 płaskiej łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
½ łyżeczki majeranku
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki i paprykę kroję w dużą kostkę. Cebulę w piórka. Kiełbasę i cukinię w plastry. Z pomidorów wycinam głąb i drobno siekam. Do garnka wlewam ok. 1 l wody którą doprowadzam do wrzenia i wrzucam ziemniaki. Zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem. Na rozgrzaną patelnie wlewam olej, Podsmażam cebulkę i kiełbasę i dodaję do ziemniaków. Następnie podsmażam cukinię i paprykę i również dodaję do sosu. Na patelnie wsypuje mieloną paprykę podsmażam przez chwilkę następnie dodaję koncentrat i pokrojone pomidory. Smażę jeszcze 3 minuty  również dodaję do garnka.  Dokładam ziele i listki oraz sól i pieprz. Gotuję do miękkości warzyw ok. 20 min. Doprawiam majerankiem. Aby zagęścić sos wyjmuję z niego kilka ziemniaków, rozgniatam i wkładam z powrotem do garnka. W razie potrzeby można również zrobić zasmażkę.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...