wtorek, 22 lipca 2014

Cynamonowe naleśniki z wiśniami i lodami waniliowymi

Ogarnęło mnie owocowe szaleństwo.  Na bazarku zakupiłam całą torbę różnych owoców sezonowych i dopiero po powrocie do domu zdałam sobie sprawę ile tego wszystkiego jest.  Chyba trochę przesadziłam… Ale ponieważ nie lubię marnować jedzenia będę musiała to wszystko wykorzystać. W ciągu najbliższych dni będę więc umieszczała na blogu przepisy z owocami. Na pierwszy ogień idą więc śniadaniowe naleśniki z wiśniami.





Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mleka
1 szklanka  mąki pszennej
szczypta soli
1  jajko
1 łyżka oleju
½ łyżeczki cynamonu
olej do smażenia
Jajko roztrzepuję z mlekiem. Dodaję resztę składników i mieszam na jednolitą masę( można użyć miksera). Odstawiam na 30 min.

Dodatkowo:
½ kg wiśni
Skórka otarta z ½ cytryny
2-3 łyżeczki miodu
płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
lody waniliowe
Przygotowanie:
Z wiśni usuwam pestki i duszę na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 min. Następnie dodaję skórkę i miód. Odlewam część soku z wiśni i odstawiam aż przestygnie. W soku rozprowadzam mąkę i dodaję do wiśni. Dokładnie mieszam i doprowadzam do wrzenia.
Usmażone ciepłe naleśniki podaje z sosem wiśniowym i gałką lodów.




W wiśniowym sadzie 2014 Lepiej z eko torbami od Odszukaj.com

1 komentarz:

Cukinia 2014
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...