Składniki
na ciasto:
2,5 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
szczypta
soli
1
jajko
1
łyżka oleju
½ łyżeczki
cynamonu
olej
do smażenia
Jajko
roztrzepuję z mlekiem. Dodaję resztę składników i mieszam na jednolitą masę(
można użyć miksera). Odstawiam na 30 min.
Dodatkowo:
½ kg wiśni
Skórka otarta z ½
cytryny
2-3 łyżeczki
miodu
płaska łyżeczka
mąki ziemniaczanej
lody waniliowe
Przygotowanie:
Z wiśni usuwam
pestki i duszę na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 min. Następnie dodaję
skórkę i miód. Odlewam część soku z wiśni i odstawiam aż przestygnie. W soku rozprowadzam
mąkę i dodaję do wiśni. Dokładnie mieszam i doprowadzam do wrzenia.
rewelacja, zjadłabym:)
OdpowiedzUsuń