piątek, 25 lipca 2014

Letnie wydanie amerykańskich naleśników, czyli pancakes z owocami

Wielbicielem tych niepozornych naleśników jest mój mąż. Uwielbia je w tradycyjnej wersji z syropem klonowym. Dla mnie jednak są one zbyt słodkie, dlatego lubię je właśnie w takiej owocowej wersji. Minuta osiem i gotowe. Delikatne, puszyste, lekkie jak piórko ale bardzo sycące.


 Składniki:
1 ½  szklanki mąki pszennej
1 ½ szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka roztopionego i przestudzonego mała
szczypta soli
2 jaja

Dodatkowo:
jogurt grecki
miód
sezonowe owoce
Wszystkie składniki miksuję na gładką masę i odstawiam na 30 min. Smażę na patelni do naleśników. Kiedy jest już mocno rozgrzana łyżka wazowa wylewam małe placuszki. Mieszczą mi się 4 na raz. Kiedy naleśniczki są całe w bąbelkach przekręcam je na drugą stronę i smażę maksymalnie minutę. Po czym ściągam i układam w stosik. Polewam jogurtem wymieszanym z miodem i posypuję owocami.


Błękitne skarby lata! Lato w pełni!

3 komentarze:

  1. Męża siostra zaś jest miłośniczką wersji owocowej :) przepychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Następnym razem zrobię od razu potrójną albo poczwórną porcję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem za :) nie będziesz wtedy musiała kilka razy dorabiać ciasta dla łakomczuchów :D

    OdpowiedzUsuń

Cukinia 2014
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...