środa, 20 sierpnia 2014

Pomidorowe curry z indykiem

Indie znajduję się w pierwszej dziesiątce krajów, do których chciałabym pojechać. Kultura tego kraju jest tak odmienna od naszej, że jestem pewna, że taką podróż pamięta się przez całe życie. Kraj hinduizmu i buddyzmu, baśni z tysiąca i jednej nocy, filmów bollywood, tańca brzucha, skarbów architektury i dywanów. Kraj smaków, kolorów i zapachów. Hmm rozmarzyłam się… Muszę zejść na ziemię.
 Ponieważ nie zapowiada się na razie abym odwiedziła ten cudowny kraj, staram się przenieść choć jego cząstkę do domu. Jedną  z najbardziej znanych potraw kuchni indyjskiej jest curry czyli sos do maczania. Pomidorowe curry jest rewelacyjne i muszę przyznać, że jestem nim zachwycona.







  Składniki:
½ kg piersi z indyka
1 puszka mleka kokosowego
1 puszka pomidorów bez skórki
2 duże dojrzałe pomidory obrane ze skórki
garść suszonych pomidorów w oleju
1 papryczka chilli
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
olej ze słoika z suszonymi pomidorami
sól, biały pieprz
kolendra

Przygotowanie:
Indyka kroję w drobną kostkę. Do mięsa dodaję, paprykę, kurkumę sól i pieprz, oraz drobno posiekany imbir i papryczka chilli. Odstawiam minimum na godzinę.  Do gorącego woka wlewam olej i podsmażam pokrojoną w piórka cebulę, dodaję posiekany czosnek, Po chwili dodaję indyka smażę na złoty kolor. Kiedy mięso jest prawie gotowe dodaję pokrojone pomidory z puszki, świeże i suszone. Gotuję jeszcze 5 minut. Po czym dodaję mleko kokosowe. Doprowadzam do wrzenia i doprawiam do smaku. Podaję posypane posiekaną kolendrą.



Warzywa psiankowate 2014Warzywa psiankowate 2014Pora na pomidora!

3 komentarze:

Cukinia 2014
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...