Szperając w szafce znalazłam jeszcze kilka słoików owoców syropie, kompotu, konserwowe ogórki i paprykę, a także suszone grzybki..
Dziś postanowiłam wykorzystać gruszki w syropie. Na pozostałe słoiki przyjdzie jeszcze czas.
Składniki:
- 1 kg udek z indyka bez kości
- duży słoik gruszek w zalewie ok. 0,7 l
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka cząbru
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Filety z udek oczyszczam z błonek i tłuszczu. Do miski
wlewam 100 ml zalewy z gruszek, dodaje musztardę, olej i przyprawy. Marynuję mięso
minimum 1,5 godziny. Przekładam do blaszki razem z marynata i podlewam ok 200 ml zalewy z gruszek. Przykrywam folią
aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Po 30 min zmniejszam temperaturę na 190 stopni dodaje
gruszki. Piekę jeszcze ok. 40 min.Co jakiś czas polewam mięso marynatą. Po tym czasie sprawdzam widelcem czy mięso jest już miękkie, jeśli tak to zdejmuję folię i zostawiam
jeszcze na kilka minut aby się przypiekło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz