wtorek, 1 kwietnia 2014

Udka z indyka z marynowanymi gruszkami

Nadszedł czas aby powoli wyjadać resztki z domowej spiżarni. Kiedy pojawiają się młode owoce i warzywa nikt już nie będzie miał ochoty na słoiczkowe ogórki czy kompoty.Postanowiłam więc, zacząć robić miejsce na tegoroczne przetwory.
Szperając w szafce znalazłam jeszcze kilka słoików owoców syropie, kompotu, konserwowe ogórki i paprykę, a także suszone grzybki..
Dziś postanowiłam wykorzystać gruszki w syropie. Na pozostałe słoiki przyjdzie jeszcze czas.





Składniki:
  • 1 kg udek z indyka bez kości
  • duży słoik gruszek w zalewie ok. 0,7 l
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Filety z udek oczyszczam z błonek i tłuszczu. Do miski wlewam  100 ml zalewy z gruszek, dodaje musztardę, olej i przyprawy. Marynuję mięso minimum 1,5 godziny. Przekładam do blaszki razem z marynata i podlewam ok 200 ml zalewy z gruszek. Przykrywam folią aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Po 30 min  zmniejszam temperaturę na 190 stopni dodaje gruszki. Piekę jeszcze ok. 40 min.Co jakiś czas polewam mięso marynatą.  Po tym czasie sprawdzam  widelcem czy mięso jest już miękkie,  jeśli tak to zdejmuję folię i zostawiam jeszcze na  kilka minut aby się przypiekło. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...