Składniki:
- 800g mąki pszennej
- 22g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suszonych drożdży
- 450 ml ciepłej ale nie gorącej wody
- 100ml oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- oliwa z oliwek do natłuszczenia rąk i blachy
- garść oliwek
Przygotowanie:
Do miski wsypałam mąkę, rozdrobnione
drożdże, wodę, oliwę i sól. Ciasto zagniotłam . robotem kuchennym z końcówką do zagniatania ciasta (można użyć miksera z mieszadłami), bo ciasto będzie dosyć rzadkie.
Drugą miskę wysmarowałam odrobiną oliwy i przełożyłam do niej ciasto.
Odstawiłam pod
przykryciem na ok. 1,5 -2 godziny. Do momentu
podwojenia objętości. Po tym czasie z ciasta natłuściłam ręce oliwa i
formowałam bułeczki które następnie
posypałam pokrojonymi oliwkami. Piekłam ok.
20 min w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz