Smakuje dokładnie tak jak w dzieciństwie...
Przepis na formę 25x33 cm
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szkl cukru pudru
- 200 g masła lub margaryny
- 6 żółtek
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 1,5 szkl cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 dżem z czarnej porzeczki
- 150 g płatków migdałowych
- masło do natłuszczenia blachy
Masa:
- 2 szkl mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie
składniki wyrobiłam, zagniotłam w kulę i podzieliłam na dwie części.
Blaszkę wysmarowałam masłem i posypałam
bułką.
Beza:
Białka
ubiłam na sztywną pianę. Następnie stopniowo po łyżce dodawałam cukier. Na
koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszałam.
Masa:
Połowę
mleka zagotowałam i dodałam cukier. Pozostałe mleko zmiksowałam z żółtkami i
mąką, dodałam do gotującego się mleka i ponownie zagotowałam. Ostudziłam.
Jedną część ciasta przełożyłam na stolnicę, i
rozwałkowałam. Następnie przełożyłam na blaszkę i wyrównałam do brzegów. Na
ciasto posmarowałam połowę dżemu porzeczkowego. Następnie wyłożyłam połowę bezy
i posypałam połową migdałów. Z drugą częścią ciasta zrobiłam to samo. Piekłam oba ciasta ok. 45 min w temperaturze 175
stopni z termoobiegiem. Placki ostudziłam i przełożyłam masą. Schłodziłam w
lodówce przez 4 h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz