piątek, 28 lutego 2014

Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty

Taka surówka uda się tylko jeśli użyjemy kapusty która taktycznie jest kiszona.  Sprzedawana  w większości sklepów i bazarów  w niczym nie przypomina dobrej kiszonej kapusty. Często czuć w niej smak octu. A przecież kiszenie nie ma z octem nic wspólnego.  Taka domowa kapusta jest nieocenionym źródłem  witaminy C i E. Sok z kiszonej kapusty pomaga przy krwawiących i opadający dziąsłach a także pasożytach.
Składniki:
  • ok. ½ kg dobrej kapusty kiszonej (najlepiej domowej roboty)
  • 1 marchew
  • 1 małe jabłko
  • 1 mała cebula
  • cukier 
  • pieprz 
  • olej rzepakowy
Przygotowanie: 
Kapustę odsączam z zalewy ( jeśli jest bardzo słona trzeba ją odcisnąć i dodać trochę wody aby nie była za sucha) moja jest domowa więc nic z nią nie muszę robić . Marchew i cebulę obieram. Marchew i jabłko  ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekam w drobną kostkę. Przyprawiam z zależności od tego jak bardzo słona i kwaśna jest kapusta. Ja dałam płaską łyżkę cukru ¼ szkl oleju i pół  płaskiej łyżeczki pieprzu.  Wszystko mieszam i odstawiam aby się przegryzła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...