Składniki na ciasto podstawowe:
- 2,5 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- olej do smażenia
Jako roztrzepuję z mlekiem. Dodaję resztę składników i mieszam na jednolitą masę( można użyć miksera). Odstawiam na 30 min.
Składniki:
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 1 śmietana 18%
- cukier
- ½ cukru waniliowego
- cynamon
Przygotowanie:
- 3-4 pomarańcze (ok. ½ pomarańczy na 1 naleśnika)
- 0,5 kg kremowego twarożku
D podstawowego przepisu na ciasto naleśnikowe dodajemy skórkę otartą z 1 pomarańczy.
Twarożek mieszam z cukrem. Do śmietany dodaję cukier i cukier waniliowy do smaku. Smażę naleśniki na małej ilości oleju lub klarowanego masła. Bardzo lubię cieniutkie i ciepłe naleśniki więc po przekręceniu na drugą stronę smaruję twarożkiem aby się ogrzał. Następnie składam naleśnika w trójkąt (przy pomocy drewnianych łopatek) i ściągam na talerz. Polewam sosem śmietankowym, układam wyfiletowane pomarańcze i posypuję cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz