środa, 26 lutego 2014

Naleśniki z pomarańczami i cynamonem

Uwielbiam naleśniki w każdej postaci. Zarówno słodkie jak i wytrawne. Te naleśniki zachwycają słodko-kwaśną nutą. Są delikatne ale jednocześnie wyraziste. To jeden z przepisów ale na pewno będzie ich o wiele, wiele więcej.



Składniki na ciasto podstawowe:
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1  jajko
  • 1 łyżka oleju
  • olej do smażenia
Jako roztrzepuję z mlekiem. Dodaję resztę składników i mieszam na jednolitą masę( można użyć miksera). Odstawiam na 30 min.

Składniki:
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 śmietana 18%
  • cukier
  • ½ cukru  waniliowego
  • cynamon

Przygotowanie:
  • 3-4 pomarańcze (ok. ½ pomarańczy na 1 naleśnika)
  • 0,5 kg kremowego twarożku
D podstawowego przepisu na ciasto naleśnikowe dodajemy skórkę otartą z 1 pomarańczy.
Twarożek mieszam z cukrem.  Do śmietany dodaję cukier i cukier waniliowy do smaku. Smażę naleśniki na małej ilości oleju lub klarowanego masła. Bardzo lubię cieniutkie i ciepłe naleśniki więc po przekręceniu na drugą stronę smaruję twarożkiem aby się ogrzał. Następnie składam naleśnika  w trójkąt (przy pomocy drewnianych łopatek) i ściągam na talerz. Polewam sosem śmietankowym, układam wyfiletowane  pomarańcze i posypuję cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...