Składniki:
- 450 gram mąki pszennej +do posypania blachy
- mały kubeczek jogurtu naturalnego ( 130 - 150 gram) w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 25 gram drożdży
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- szczypta tymianku do posypania
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczam drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, mieszam, odstawiam do wyrośnięcia (ok. 10 min). Do przesianej mąki , dodaje wyrośnięty rozczyn, olej, jogurt, sól. Wyrabiam ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki. W razie potrzeby dodaję wody lub mąki. I Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości (ok 1 godzina).
Po tym czasie jeszcze raz krótko zagniatam, dzielę na 8 równych części, formuję bułeczki które układam na posypane mąką blaszce. Zostawiam jeszcze na chwilę alby podrosły. Niektóre smaruję oliwą i posypuję tymiankiem.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ( góra i dół, bez termoobiegu)ok. 25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz