środa, 26 lutego 2014

Pizza z ananasem i suszonymi pomidorami

Najbardziej popularne danie kuchni włoskiej. Wszyscy uwielbiają pizzę. Zupełnie mnie to nie dziwi. Delikatne ciasto drożdżowe. Całe mnóstwo ciągnącej się mozzarelli zmieszanej z sosem pomidorowym a do tego dowolne dodatki. Połączenie słodkiego i soczystego ananasa z kwaskowymi pomidorami suszonymi dodaje pizzy wyrazistości.



Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 200-250 ml ciepłej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
Dodatkowo:
  • 10 dag szynki
  • ½ puszki ananasa
  • 2 kulki mozzarelli
  • 6 połówek pomidorów suszonych w oleju
Sos do pizzy:
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 2 gałązki bazylii
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Drożdże, cukier , wodę i 3 łyżki mąki rozprowadzić w małej misce. Następnie odstawić na 10-15 min aż rozczyn zacznie rosnąć. Następnie dodaję rozczyn do pozostałej mąki z sola i dokładnie wyrabiam. Dodaję oliwę i ponownie wyrabiam. Odstawiam do podwojenia objętości.
Pomidory nacinam na krzyż i zalewam wrzątkiem. Kiedy skórka zacznie odchodzić, odlewam wodę, obieram pomidory ze skórki. Wycinam głąb i kroję w kostkę.
Na rozgrzaną oliwę wrzucam posiekany czosnek i  pomidory, dodaję szczyptę soli i pieprzu i duszę aż pomidory się rozpadną, dodaję posiekaną bazylię. Miksuję sos na jednolitą masę.
Nagrzewam piekarnik do 250 stopni  z termoobiegiem( na dolny poziom wstawiam miseczkę z wodą. Dużą blachę  posypuję mąką. Ciasto rozkładam na blaszce i smaruję sosem pomidorowym. Kładę posikane składniki  i posypuję serem. Piekę ok. 15 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po 10 minutach sprawdzam czy pizza nie jest już gotowa- wszystko zależy od rodzaju piekarnika. Pizzę uznaję za gotową kiedy ser jest rozpuszczony  a pozostałe składniki i brzeg ciasta lekko zarumienione. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...