Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 200-250 ml ciepłej wody
- płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
Dodatkowo:
- 10 dag szynki
- ½ puszki ananasa
- 2 kulki mozzarelli
- 6 połówek pomidorów suszonych w oleju
Sos do pizzy:
- 3 dojrzałe pomidory
- 2 gałązki bazylii
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Drożdże, cukier , wodę i 3 łyżki mąki rozprowadzić w małej misce. Następnie odstawić na 10-15 min aż rozczyn zacznie rosnąć. Następnie dodaję rozczyn do pozostałej mąki z sola i dokładnie wyrabiam. Dodaję oliwę i ponownie wyrabiam. Odstawiam do podwojenia objętości.
Pomidory nacinam na krzyż i zalewam wrzątkiem. Kiedy skórka zacznie odchodzić, odlewam wodę, obieram pomidory ze skórki. Wycinam głąb i kroję w kostkę.
Na rozgrzaną oliwę wrzucam posiekany czosnek i pomidory, dodaję szczyptę soli i pieprzu i duszę aż pomidory się rozpadną, dodaję posiekaną bazylię. Miksuję sos na jednolitą masę.
Nagrzewam piekarnik do 250 stopni z termoobiegiem( na dolny poziom wstawiam miseczkę z wodą. Dużą blachę posypuję mąką. Ciasto rozkładam na blaszce i smaruję sosem pomidorowym. Kładę posikane składniki i posypuję serem. Piekę ok. 15 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po 10 minutach sprawdzam czy pizza nie jest już gotowa- wszystko zależy od rodzaju piekarnika. Pizzę uznaję za gotową kiedy ser jest rozpuszczony a pozostałe składniki i brzeg ciasta lekko zarumienione.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz