poniedziałek, 19 maja 2014

Naleśniki z musem malinowym i białą czekoladą

Kolejna odsłona naleśników. Co prawda nie ma jeszcze świeżych malin, jednak akurat ta wersja jest równie pyszna z mrożonych. Zostało mi jeszcze trochę z ubiegłorocznych zbiorów. Co prawda zostałoby ich o wiele więcej gdyby co druga malina nie trafiała zamiast do koszyka do mojej buzi, ale co tam już niedługo będą świeże. A jeszcze przed nim truskawki...



Składniki na ciasto:
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1  jajko
  • 1 łyżka oleju
  • olej do smażenia
Jajko roztrzepuję z mlekiem. Dodaję resztę składników i mieszam na jednolitą masę( można użyć miksera). Odstawiam na 30 min.
Dodatkowo:
  • 500 ml  śmietany  18%
  • opakowanie malin świeżych lub mrożonych
  • cukier trzcinowy
  • 350 g sera twarogowego
  • 1/3 białej czekolady
  • laska wanilii
 Przygotowanie:

Maliny przekładam do garnuszka i podlewam odrobiną wody. Gotuje na małym ogniu aż maliny się rozpadną  ok. 5-10 min. Dodaję 1-2 łyżki cukru. Jeśli dla Was jest za mało słodkie możecie dodać więcej. Ja bardzo lubię taki kwaśny posmak.  Gotuję jeszcze chwilę aż cukier się rozpuści a sos zgęstnieje.  Do rozgniecionego widelcem  twarogu dodaje ok. 4 łyżki  śmietany, 2 łyżki  cukru i  ½ wyskrobanych  ziarenek  z wanilii. Następnie dokładnie mieszam. Pozostała część wanilii dodaję do śmietany wymieszanej z ok. 1,5 łyżki cukru.  Usmażone naleśniki wypełniam twarogiem i zwijam w rulon. Po wierzchu polewam malinami i sosem śmietanowym. Posypuję  startą czekoladą.


1 komentarz:

Cukinia 2014
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...