Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- olej do smażenia
Jajko roztrzepuję z mlekiem. Dodaję resztę składników i mieszam na jednolitą masę( można użyć miksera). Odstawiam na 30 min.
Dodatkowo:
- 500 ml śmietany 18%
- opakowanie malin świeżych lub mrożonych
- cukier trzcinowy
- 350 g sera twarogowego
- 1/3 białej czekolady
- laska wanilii
Przygotowanie:
Maliny przekładam do garnuszka i podlewam odrobiną wody.
Gotuje na małym ogniu aż maliny się rozpadną
ok. 5-10 min. Dodaję 1-2 łyżki cukru. Jeśli dla Was jest za mało słodkie
możecie dodać więcej. Ja bardzo lubię taki kwaśny posmak. Gotuję jeszcze chwilę aż cukier się rozpuści
a sos zgęstnieje. Do rozgniecionego
widelcem twarogu dodaje ok. 4 łyżki śmietany, 2 łyżki cukru i
½ wyskrobanych ziarenek z wanilii. Następnie dokładnie mieszam.
Pozostała część wanilii dodaję do śmietany wymieszanej z ok. 1,5 łyżki
cukru. Usmażone naleśniki wypełniam
twarogiem i zwijam w rulon. Po wierzchu polewam malinami i sosem śmietanowym.
Posypuję startą czekoladą.
Ależ te naleśniki bosko wyglądają!
OdpowiedzUsuń