Nigdy nie byłam zwolenniczką gotowania dokładnie, według wytycznych w przepisie. Co
prawda w kuchni są zasady, których powinno się przestrzegać (zwłaszcza
proporcji w pieczeniu ciast!) jednak po poznaniu podstaw gotowania, można zacząć samemu tworzyć coś nowego.
W kuchni ważny jest
przede wszystkim smak. No i zapach oczywiście w końcu to on odgrywa najważniejszą
rolę.( Po głębszym namyśle stwierdzam że wygląd jest równie ważny, to w końcu
widok jakieś potrawy sprawia, że mamy ochotę ją zjeść natychmiast. Do licha!!!
Okazuje się, że wszystko jest bardzo ważne, smak, zapach, wygląd, atmosfera
przy stole, wspomnienia związane z jedzeniem. A niech to… W końcu to koło
jedzenia kręci się całe życie. Wciąż kupujemy jedzenie, gotujemy, sprzątamy po
posiłku i tak w kółko).
Ale do rzeczy, każdy człowiek ma inny smak, i inne
preferencje nie tylko kulinarne. Dlatego zachęcam, wszystkich do eksperymentów
z gotowaniem. To w końcu z niebanalnych połączeń powstają najlepsze dania. Nie
bójmy się więc kombinować.
Jeśli uważamy, że w danym przepisie jest coś czego nie lubimy, możemy to pominąć
lub zastąpić czym innym. Takie eksperymenty mogą się wydawać trudne, zwłaszcza
dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją zabawę z gotowaniem. Jednak z czasem
zaczyna się zauważać, które połączenia smaków do siebie pasują, które wręcz
przeciwnie. Nie warto się zrażać jeśli coś nam nie wyjdzie i nawet pies przybłęda
nie będzie chciała na to spojrzeć. To sprawi, że już nigdy nie popełnimy tego
samego błędu. Zaczynajmy więc od małych kroczków
takich jak zmiana jakieś przyprawy, czy dodatku. Z czasem będzie coraz łatwiej.
W końcu gotowanie to zabawa, tu nie powinny obowiązywać sztywne ramy. Do dzieła
więc…
Dziś zaproponuje, danie idealne do eksperymentów kulinarnych. Przepis który podam jest prosty i wegetariański. Bardzo łatwo można tu zamieniać składniki, bez obawy, że wyjdzie katastrofa. Do tej faszerowanej cukinii, można dodać mięso, np. podsmażonego kurczaka, lub wiejską kiełbasę. Można pokombinować z warzywami, dodać: pieczarki, albo szczypiorek, posypać koperkiem, lub zmienić zioła na nasze ulubione. Trzeba jednak pamiętać aby nie przesadzić z ilością składników.
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- ½ papryki czerwonej
- 2 łyżki kukurydzy
- 1/2 cebuli
- 1 duży dojrzały pomidor obrany ze skórki lub ½ pomidorów z puszki
- 2 gałązki świeżego tymianku lub ½ łyżeczki suszonego
- 10 dag sera żółtego
- 350 ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinie kroję wzdłuż i wydrążam miąższ.
Obie połówki cukinii posypuję solą i pieprzem. Wydrążony miąższ, paprykę,
cebulę i pomidora kroję w średnią
kostkę. Na rozgrzaną patelnie, wylewam
olej i smażę paprykę, cebulę i miąższ cukinii. Następnie dodaję pomidory i
przyprawiam, duszę jeszcze 7 min. Mieszam z startym na tarce serem i kukurydzą,
następnie napełniam farszem
cukinię. Przekładam do blaszki, podlewam
bulionem i przykrywam folią aluminiową. Piekę w 180o C, do miękkości
cukinii ok. 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz