wtorek, 27 maja 2014

Indyjska zupa z cieciorką

Oglądając zdjęcia koleżanki z wycieczki do Indii nakręciłam się na indyjskie jedzenie. Góry przypraw sprzedawanych na targach aż raziły kolorami. To świat smaków i zapachów, tak odmiennych od naszej narodowej kuchni.  Indie jak mało który kraj znany jest z mnogości potraw zarówno wegetariańskich jak i wegańskich. A ja nie ukrywam, że bardzo lubię kuchnię bezmięsną.
 Przepiękne świątynie, i krajobrazy sprawiły, że świat orientu pochłonął mnie w całości. Wynikiem owej fascynacji  jest indyjska zupa z cieciorką.






Składniki:
  • 1 puszka ciecierzycy z puszki lub 400 g suchej namoczonej na noc
  • ½ cukinii
  • ½ puszki mleka kokosowego
  • 15-20 dag mini marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki garam masala
  • szczypta kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • kolendra lub pietruszka do posypania
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:
 W garnku rozgrzewam olej i wrzucam posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodaje pokrojony czosnek, garam masala, kmin, i curry. Smażę jeszcze chwilę i zalewam gorącą wodą.  Dodaje ciecierzyce, marchew i pokrojoną cukinię (jeśli używam suchej ciecierzycy najpierw gotuję ją samą do miękkości, a następnie dodaję resztę warzyw).  Gotuję zupę do miękkości warzyw ok. 10-15 min i dodaje mleko kokosowe. Doprawiam do smaku. Podaję posypane zieleniną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...