Przepiękne świątynie, i krajobrazy sprawiły, że świat orientu pochłonął mnie w całości. Wynikiem owej fascynacji jest indyjska zupa z cieciorką.
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy z puszki lub 400 g suchej namoczonej na noc
- ½ cukinii
- ½ puszki mleka kokosowego
- 15-20 dag mini marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki garam masala
- szczypta kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki curry
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- kolendra lub pietruszka do posypania
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewam olej i wrzucam posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodaje pokrojony czosnek, garam masala, kmin, i curry. Smażę jeszcze chwilę i zalewam gorącą wodą. Dodaje ciecierzyce, marchew i pokrojoną cukinię (jeśli używam suchej ciecierzycy najpierw gotuję ją samą do miękkości, a następnie dodaję resztę warzyw). Gotuję zupę do miękkości warzyw ok. 10-15 min i dodaje mleko kokosowe. Doprawiam do smaku. Podaję posypane zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz