piątek, 30 maja 2014

Roladki schabowe z suszonymi morelami i pure ziemniaczanym

Załamanie pogody załamało również mnie. Tak długo czekałam na słońce i nie zdążyłam się nim nacieszyć a tu znowu deszcz.   Nawet kupione wczoraj truskawki nie były słodkie. Ech kiedy wróci słońce. Czekam więc, nieustannie sprawdzając prognozę pogody. A słońca jak nie było tak nie ma.
Ale nic tak nie poprawia nastoju jak pyszny obiad.





Składniki:

  • 70 dag schabu
  • 20 dag moreli suszonych
  • szklanka białego wina
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 80 dag ziemniaków
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

 Roladki
 Schab kroję na 5-6 plastrów i cienko rozbijam. Następnie solę i pieprze z obu stron.  Morele kroję na kawałki i wrzucam do garnka z gorącym winem trzymam na małym ogniu jeszcze ok. 1 min i odstawiam na bok na ok. 15 min. Po tym czasie odlewam wino. Roladki nadziewam  morelami i rozmarynem, jeśli ma twarde gałązki  używam tylko listków. Gdyby roladki się rozkręcały można spiąć je wykałaczkami. Panieruję w jajku i bułce.  Smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
 Pure
Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości .Następnie odparowuję podrzucają je co jakiś czas. Dolewam ciepłego mleka i ucieram tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę( można użyć blendera) Dodaję masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i grubo mielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszam. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...