sobota, 8 listopada 2014

Wegetariańskie curry z kalafiorem i ciecierzycą

Jesień nas rozpieszcza. Już nie pamiętam, kiedy ostatnio o tej porze roku, było tak ciepło. Daje mi  to nadzieję, że będę marzła choć trochę krócej. Ponieważ  na słońcu dane jest mi przebywać tylko
w weekendy to jeszcze bardziej je doceniam. Spacery w promieniach jesiennego słońca sprawiają, że wracam do domu bardzo głodna 
i nierzadko trochę zmarznięta, bo kiedy słońce zajdzie momentalnie robi się chłodno. Wtedy mam ochotę na coś gorącego, co zrobię szybko i bez zbędnego stania przy garach. Takim daniem jest bez wątpienia wegetariańskie curry. Pomysł pożyczyłam od Jamiego Olivera. Jednak nie jest on oryginalny, gdyż od momentu obejrzenia odcinka z tym własnie daniem, do momentu wykorzystania go w praktyce, minęło dość sporo czasu i nie pamiętałam dokładnie przepisu. Nie wiem więc na ile przepis jest Jamiego a na ile mój. Ale jest bardzo smaczny. 



Składniki:
½ kalafiora
1 puszka ciecierzycy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
puszka mleka kokosowego
puszka ananasa
3 duże pomidory obrane ze skóry
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki kminu rzymskiego
kilka gałązek kolendry lub szczypiorku
olej rzepakowy do smażenia
sól do smaku


 W woku rozgrzewam 2 łyżki oleju i wrzucam posiekaną cebulę, po 2 minutach dodaję pokrojony czosnek, papryczkę, przyprawy i podzielony na różyczki kalafior. Po chwili dolewam pół szklanki wody i pokrojone pomidory. Duszę pod przykrycie 10 min. Po tym czasie dodaję odsączoną ciecierzyce, pokrojonego w kostkę ananasa i syrop  ananasowy oraz mleko kokosowe. Duszę jeszcze 10 minut. Podaję posypane kolendrą lub szczypiorkiem.


Smaczna Jesień

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...