sobota, 15 listopada 2014

Bliny z cukinii i ziemniaków ze szpinakiem

Od kiedy poznałam smak placków ziemniaczanych, podawanych w  wytrawnej wersji, zakochałam się w nich. A smak ten poznałam dosyć późno bo dopiero na studiach. W moim rodzinnym domu bliny jadło się z cukrem. Ta wersja nie bardzo mi odpowiadała i dlatego nie przepadałam za tym daniem. Ale kiedy odkryłam  że można je jeść z sosem grzybowym lub gulaszem zmieniłam zdanie. Od tej pory robię je dosyć często i dodatkowo staram się urozmaicać o nowe sosy lub składniki. Jednym z wyników takich eksperymentów są właśnie te z cukinią.
























Składniki:
2 średnie cukinie
2 duże ziemniaki
1 jajko
3 łyżki mąki
sól, pieprz
ząbek czosnku
duża garść młodego szpinaku
olej do smażenia 

Sos:
4 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 średni ogórek konserwowy
pieprz kolorowy

Na tarce o dużych oczkach ścieram cukinie i obrane ziemniaki.  Cukinię przekładam do osobnej miski posypuję solą i odstawiam na 30 min. Po tym czasie odciskam cukinie z nadmiaru soku i mieszam z ziemniakami, jajkiem , mąką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiam do smaku, Kiedy masa jest gotowa dodaję szpinak i całość mieszam. Na rozgrzanej patelni rozgrzewam łyżkę oleju i formuję małe placuszki. Smażę z obu tron do momentu aż zrobią się złociste.
Przekładam na ręcznik papierowy aby wypił nadmiar oleju.

 Podaję z sosem.

Placuszki i racuszki

2 komentarze:

  1. U mnie zaś w domu jadło się placki w wersji wytrawnej i takie z cukinii uwielbiam :)
    Zawsze się nimi zajadam, jak jest sezon na cukinie. Od Babci dostaję zawsze te największe i robię placki :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też od teraz będę się zajadać:) Babcia o wnuczce nie zapomina:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...