Od kiedy poznałam smak placków ziemniaczanych, podawanych
w wytrawnej wersji, zakochałam się w nich.
A smak ten poznałam dosyć późno bo dopiero na studiach. W moim rodzinnym domu
bliny jadło się z cukrem. Ta wersja nie bardzo mi odpowiadała i dlatego nie przepadałam
za tym daniem. Ale kiedy odkryłam że
można je jeść z sosem grzybowym lub gulaszem zmieniłam zdanie. Od tej pory robię je dosyć często i dodatkowo staram się urozmaicać o nowe sosy
lub składniki. Jednym z wyników takich eksperymentów są właśnie te z cukinią.
Składniki:
2 średnie cukinie
2 duże ziemniaki
1 jajko
3 łyżki mąki
sól, pieprz
ząbek czosnku
duża garść młodego szpinaku
olej do smażenia
Sos:
4
łyżki majonezu
3
łyżki jogurtu naturalnego
1
średni ogórek konserwowy
pieprz
kolorowy
Na
tarce o dużych oczkach ścieram cukinie i obrane ziemniaki. Cukinię przekładam do osobnej miski posypuję
solą i odstawiam na 30 min. Po tym czasie odciskam cukinie z nadmiaru soku i
mieszam z ziemniakami, jajkiem , mąką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Doprawiam do smaku, Kiedy masa jest gotowa dodaję szpinak i całość mieszam. Na rozgrzanej
patelni rozgrzewam łyżkę oleju i formuję małe placuszki. Smażę z obu tron do
momentu aż zrobią się złociste.
Przekładam
na ręcznik papierowy aby wypił nadmiar oleju.
Podaję z sosem.
U mnie zaś w domu jadło się placki w wersji wytrawnej i takie z cukinii uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńZawsze się nimi zajadam, jak jest sezon na cukinie. Od Babci dostaję zawsze te największe i robię placki :))
Ja też od teraz będę się zajadać:) Babcia o wnuczce nie zapomina:)
OdpowiedzUsuń