Aby jednak, te pierogi, były tak doskonałe jak być powinny, trzeba posiadać naprawdę dobrą kiszoną kapustę (najlepiej samodzielnie robioną lub z pewnego źródła). Kapusta z supermarketu zakwaszona octem zepsuje cały smak dania. Postawmy więc na jakoś, przecież to najpiękniejszy dzień w
roku.
Ciasto na ok. 60szt:
1 kg mąki pszennej typ 400-450
2 łyżki oleju
szczypta soli
ok. 2 szklanki gorącej wody
Z podanych składników zagniatam elastyczne ciasto. Jeśli
jest zbyt suche dodaję odrobinę wody, jeśli zbyt kleiste-mąki. Dostawiam na 30 min pod
przykryciem. Jeśli ktoś chce, może dodać 1 jajko. W moich stronach w Wigilię nie jada się nabiału a pierogi bez jajka i tak są pyszne.
Farsz:
1 kg kapusty kiszonej
10 dag suszonych grzybów
1 cebula
100 ml oleju
sól i pieprz
Grzyby myję i moczę na noc w letniej wodzie. Następnego
dnia gotuje w tej samej wodzie do
miękkości (ok. 30 min). Odcedzam ale delikatnie
aby woda została w garnku –może być w niej piesek. Grzyby mielę, można też
drobno posiekać.
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju i podsmażam pokrojoną w
kostkę cebulkę. Dodaję resztę oleju i całą kapustę. Podsmażam do momentu aż się
zacznie przyrumieniać. Dodaję szklankę wody, grzyby i doprawiam do smaku. Gotuję do miękkości, ale nie przykrywam aby
nie była gorzka. Jeśli kapusta jest bardzo długa siekam ją na mniejsze kawałki.
Ciasto wałkuję na posypanej mąką stolnicy i wycinam kółka
dużym kubkiem. Napełniam je farszem i zawijam w pierogi. Do wrzącej wody
wrzucam po ok. 10 sztuk i mieszam
drewnianą łyżką aby nie przywarły do dna. Po wypłynięciu gotuję jeszcze 2 minuty
i wyciągam łyżką cedzakową. Najlepiej smakują podsmażone.
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuńI już za niedługo będę takimi się zajadać :)
OdpowiedzUsuń