poniedziałek, 26 stycznia 2015

FAWORKI!!!

Widok za oknem nie nastraja zbyt pozytywnie. Aby humor był lepszy trzeba więc sobie trochę pomóc. Moim sposobem  jest oczywiście jedzenie.  Nie zastanawiając się wiele poszłam więc w tradycję czyli polskie faworki. Co prawda, jest przy nich trochę wałkowania, ale efekt jest warty wysiłku. Są chrupiące i pyszne.


Składniki na ciasto:
·  6 żółtek
·  2 szklanki mąki
·  1 szkl kwaśnej śmietany
·  1 kieliszek wódki
·  1 łyżka masła
·  starta skórka z cytryny
·  łyżeczka cukru

Pozostałe składniki:
·  ½ kg smalcu
·  1 kieliszek spirytusu
·  15 dag cukru pudru
·  cukier waniliowy
·  mąka do podsypania stolnicy

Ze składników na ciasto zagniatam pulchną masę. Jeśli jest za luźne dodaję mąki. Stolnicę posypuje mąką i cienko rozwałkowuję. Następnie kroję na długie pasy szerokości ok. 5cm. Każdy pas kroję na krótsze części ok. 10-15 cm pod skosem. Każdy wycięty kawałek ciasta nacinam po środku ok. 2 cm. Końcówkę ciasta przekładam przez nacięcie i rozciągam.  Tak samo postępuję z resztą ciasta. Na patelni rozgrzewam tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Smażę z obu stron na złoty kolor. Osuszam na ręczniku papierowym. Kiedy  faworki wystygną obsypuję cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.


Karnawałowe Słodkości!

1 komentarz:

  1. Witam. Masz fajny blog i ciekawe przepisy. Może dołączysz do mojej grupy. Pozdrawiam. Dorota Katarzyna z bloga EsmeraldaZeSmakiem.
    https://www.facebook.com/groups/NocneWypiekiinietylko/
    Nocne Wypieki i nie tylko
    Nocne Wypieki i nie tylko

    OdpowiedzUsuń

Cukinia 2014
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...