Indie znajduję się w pierwszej
dziesiątce krajów, do których chciałabym pojechać. Kultura tego kraju jest tak
odmienna od naszej, że jestem pewna, że taką podróż pamięta się przez całe
życie. Kraj hinduizmu i buddyzmu, baśni z tysiąca i jednej nocy, filmów bollywood,
tańca brzucha, skarbów architektury i dywanów. Kraj smaków, kolorów i zapachów. Hmm rozmarzyłam się… Muszę zejść na
ziemię.
Ponieważ nie zapowiada się na razie abym odwiedziła
ten cudowny kraj, staram się przenieść choć jego cząstkę do domu. Jedną z najbardziej znanych potraw kuchni indyjskiej
jest curry czyli sos do maczania. Pomidorowe curry jest rewelacyjne i muszę
przyznać, że jestem nim zachwycona.
Składniki:
½ kg piersi z indyka
1 puszka mleka kokosowego
1 puszka pomidorów bez skórki
½ kg piersi z indyka
1 puszka mleka kokosowego
1 puszka pomidorów bez skórki
2 duże dojrzałe pomidory obrane ze skórki
garść suszonych pomidorów w oleju
1 papryczka chilli
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
olej ze słoika z suszonymi pomidorami
sól, biały pieprz
garść suszonych pomidorów w oleju
1 papryczka chilli
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
olej ze słoika z suszonymi pomidorami
sól, biały pieprz
kolendra
Przygotowanie:
Indyka kroję w drobną kostkę. Do mięsa dodaję, paprykę, kurkumę sól i pieprz, oraz drobno posiekany imbir i papryczka chilli. Odstawiam minimum na godzinę. Do gorącego woka wlewam olej i podsmażam pokrojoną w piórka cebulę, dodaję posiekany czosnek, Po chwili dodaję indyka smażę na złoty kolor. Kiedy mięso jest prawie gotowe dodaję pokrojone pomidory z puszki, świeże i suszone. Gotuję jeszcze 5 minut. Po czym dodaję mleko kokosowe. Doprowadzam do wrzenia i doprawiam do smaku. Podaję posypane posiekaną kolendrą.
To curry musi być przepyszne! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuńOj jest jest:)
OdpowiedzUsuńPyszne danie. Dziękuję za dodanie do akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuń