Bywam bardzo niezdecydowana i choć
strasznie nie lubię tej cechy charakteru, to chyba bardziej przeszkadza ona
innym, niż mi samej. Ale mogę powiedzieć, że to moje niezdecydowanie nie jest
znowu takie straszne-znam gorsze przypadki J Efektem mojego wczorajszego niezdecydowania, był obiad w dwóch
wersjach. Ponieważ nie mogłam wybrać która wersja podoba mi się bardziej obie bowiem
wydawały mi się wyjątkowo atrakcyjne. Wybierzcie sami, która bardziej Wam się podoba.
PS. Nie przerażajcie się czarnym kolorem- to suszone śliwki:)
Farsz
z suszonymi śliwkami i boczkiem:
10 dag boczku wędzonego w cienkich
plastrach( pokrojony w kostkę i podsmażone)
6 suszonych śliwek
2 pomidory suszone
kilka gałązek pietruszki
5 dag łagodnego sera żółtego
zioła prowansalskie
Pokrojone śliwki i pomidory łączę z
boczkiem i startym na tarce serem. Doprawiam pietruszką i ziołami.
Farsz
z mozzarellą i cukinią
½ małej cukinii podsmażonej
½ kulki mozzarelli
½ szklanki ugotowanej kaszki kukurydzianej
kilka listków bazylii
Cukinię mieszam z kaszka i startą
mozzarellą. Dodaję posiekane listki bazylii.
Dodatkowo:
2 duże bataty moje ważyły po 60dag
oliwa z oliwek
3 pomidory obrane ze skórki
1 cebula
sól i pieprz
Bataty kroję na pół wzdłuż solę i polewam
odrobiną oliwy. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 45min.
Po 30 min sprawdzam widelcem czy jest już miękki. Kiedy ziemniak jest już
gotowy, za pomocą łyżki stołowej wydrążam miąższ, pozostawiając ścianki grubości
1cm. Miąższ rozdrabniam widelcem. Na patelni podsmażam posiekaną cebulkę,
następnie dodaję pokrojone w kostkę pomidory. Duszę ok. 2 min. Bazę do farszu
dzielę na pół. Jedną część dodaję do farszu ze śliwkami, drugą do farszu z
cukinią. Oba nadzienia mieszam dokładnie i doprawiam do smaku( polecam doprawić
pikantniej pieprzem lub chilli aby nie były mdłe). Faszeruję nimi cukinie. Po 2
połówki z każdym farszem. Piekę ok. 15 min w 170oC.
Podaję je z sosem czosnkowym z pietruszką lub pomidorowym.
Podaję je z sosem czosnkowym z pietruszką lub pomidorowym.
*Bataty można ozdobić cienkimi plastrami cukinii
skropionymi oliwą lub pomidorami suszonymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz