poniedziałek, 20 października 2014

Kofta z sałatką ze świeżych warzyw i ryżem

W związku z napływającymi do mnie ze wszystkich stron złymi wiadomościami oraz awariami wszystkiego co tylko możliwe, opuściłam się ostatnio w pisaniu. Mam nadzieję ze wybaczycie mi tą czasową niedyspozycje .Postaram się poprawić. W dniu dzisiejszym podzielę się z Wami przepisem na danie kuchni arabskiej. Danie jest proste i szybkie ale zaskakująco pyszne. Mimo że nie przepadam za mielonym mięsem to w tym wydaniu wyjątkowo mi smakowało. Było zupełnie inne niż nasze polskie mielone. Nuty cytryny i mięty nadały wyjątkowego charakteru.  No i przywiodły na myśl bliski wschód. Było pysznie.




Składniki:

Na koftę:
500 g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
kilka gałązek mięty
½ łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka garam masala
oliwa
sól

Cebulę i czosnek podsmażam na oliwie aż się zeszkli i dodaję do mięsa. Papryczkę i miętę siekam i również dodaje do masy. Przyprawiam i dokładnie wyrabiam masę. Odstawiam na 30 min. Po czym masą odlepiam długie wykałaczki do połowy długości, uważając aby porcje nie były zbyt grube.

Sałatka:
2 pomidory
2 ogórki
1 cebula
kilka gałązek mięty
sok z ½ cytryny
½ papryczki chilli
sól

Ryż:
po 1 woreczku ryżu brązowego i basmati
garść ugorowanej czerwonej fasoli
6 suszonych śliwek
kilka gałązek mięty
1 łyżeczka siemienia lnianego

Ryż gotuję do miękkości po czym dodaję fasolę, posiekaną miętę,pokrojone sliwki i posypuję siemieniem.

Dodatkowo;
Sos pomidorowy
Jogurt naturalny wymieszany z cytryna i harissą lub słodkim sosem chilli
tortille
sól do smaku


2 komentarze:

Cukinia 2014
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...