W związku z napływającymi do mnie ze wszystkich stron złymi
wiadomościami oraz awariami wszystkiego co tylko możliwe, opuściłam się ostatnio
w pisaniu. Mam nadzieję ze wybaczycie mi tą czasową niedyspozycje .Postaram się
poprawić. W dniu dzisiejszym podzielę się z Wami przepisem na danie kuchni
arabskiej. Danie jest proste i szybkie ale zaskakująco pyszne. Mimo że nie
przepadam za mielonym mięsem to w tym wydaniu wyjątkowo mi smakowało. Było
zupełnie inne niż nasze polskie mielone. Nuty cytryny i mięty nadały
wyjątkowego charakteru. No i przywiodły
na myśl bliski wschód. Było pysznie.
Składniki:
Na koftę:
500 g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
kilka gałązek mięty
½ łyżeczki kminu
rzymskiego
1 łyżeczka garam
masala
oliwa
sól
Cebulę i czosnek podsmażam na oliwie aż się zeszkli i dodaję
do mięsa. Papryczkę i miętę siekam i również dodaje do masy. Przyprawiam i
dokładnie wyrabiam masę. Odstawiam na 30 min. Po czym masą odlepiam długie
wykałaczki do połowy długości, uważając aby porcje nie były zbyt grube.
Sałatka:
2 pomidory
2 ogórki
1 cebula
kilka gałązek mięty
sok z ½ cytryny
½ papryczki chilli
sól
Ryż:
po 1 woreczku ryżu brązowego i basmati
garść ugorowanej czerwonej fasoli
6 suszonych śliwek
kilka gałązek mięty
1 łyżeczka siemienia lnianego
Ryż gotuję do miękkości po czym dodaję fasolę, posiekaną miętę,pokrojone sliwki i posypuję siemieniem.
Dodatkowo;
Sos pomidorowy
Jogurt naturalny wymieszany z cytryna i harissą lub słodkim
sosem chilli
tortille
sól do smaku
Mięso mielone w takim wydaniu, biorę! :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się takie zestawienie. Musi smakować doskonale:)
OdpowiedzUsuń