Dziś ciąg dalszy przepisów z
wykorzystaniem warzyw z mojego wczorajszego, bazarowego łupu. Garść witamin, ale nie obyło
się bez mięsiwa dla mojego męża. Tradycyjne wydanie wieprzowego gulaszu w sosie
własnym z równie tradycyjnymi kluskami kładzionymi. Tak po polsku. A co!
Składniki:
Gulasz:
500g mięsa wieprzowego
np. szynki, łopatki
1 cebula
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
½ łyżki majeranku
½ łyżki papryki słodkiej
sól i pieprz
olej do smażenia
ok. 1 łyżka mąki pszennej
700 ml bulionu
warzywnego lub wody
Mięso kroję na
średniej wielkości kawałki i wrzucam na rozgrzaną patelnie (jeśli mięso jest dosyć
tłuste nie dodaję oleju, jeśli chude daję ok. 2 łyżek). Do garnka wlewam bulion
lub wodę. Mięso smażę na złoty kolor na dużym ogniu i przekładam do wrzącej
wody.W razie potrzeby mięso smażyć w dwóch partiach aby się szybko podsmażyło a nie dusiło. Dodaję listek, ziele, sól i pieprz . Na patelni podsmażam posiekaną cebulę aż się
zeszkli. Dodaję do gulaszu. Na patelnie wylewam trochę bulionu z garnka i
mieszam aż wszystkie resztki z patelni się odkleją. Następnie dodaję do wywaru.
Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem do miękkości.
W zależności od mięsa może to trwać ok. ok. 40 min nawet do 2 godzin. Trzeba co
jakiś czas sprawdzać. Kiedy mięsko jest już prawie dobre dodaję paprykę i
majeranek. Ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku. Na sam koniec kiedy mięso
jest już bardzo miękkie i rozpada się na widelcu robię zasmażkę. Na 3-4 łyżkach
oleju rozgrzanego na patelni podsmażam na lekko złotawy kolor mąkę. Masa
powinna mieć płynną konsystencje, ewentualnie można dodać jeszcze oleju. Dodaję
zasmażkę do gulaszu i gotuję ok. 5min.
Kluski kładzione:
1
duże jako
2/4 szkl mąki
4 łyżki wody
szczypta soli
W misce roztrzepuje jajka i wodę i sól,
następnie dodaję stopniowo mąkę i wyrabiam ciasto widelcem. Będzie miało dosyć
gęsta konsystencje. W dużym garnku gotuję wodę i odrobiną soli. Moczę łyżkę we
wrzątku i nabieram ciasto (ok. 1/3 łyżki) i zamaczam w wodzie aby ciasto się oderwało.
Kładę kluki aż skończy się ciasto. Mieszam delikatnie łyżką od spodu aby kluski
się nie przykleiły do garnka i gotuję ok. 2 min od wypłynięcia na wierzch. Wyjmuję
łyżką cedzakową.
Sałatka:
Wiosenne i letnie warzywa w dowolnym
składzie i proporcji :)
U mnie:
sałata masłowa
radicchio po ok 3 liście
4 rzodkiewki
pół
cebuli
pomidor
ogórek
kilka gałązek pietruszki
100 ml kwaśnej śmietany
sól i pieprz
Sałatę rwę na mniejsze kawałki,
pozostałe warzywa kroję w cienkie plastry. Układam na talerzu, na środek daję
kleks śmietany. Posypuję sola pieprzem i natką. I już!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz