niedziela, 25 maja 2014

Cukinia faszerowana warzywami

Nigdy nie byłam zwolenniczką gotowania  dokładnie, według wytycznych w przepisie. Co prawda w kuchni są zasady, których powinno się przestrzegać (zwłaszcza proporcji w pieczeniu ciast!) jednak po poznaniu podstaw gotowania,  można zacząć samemu tworzyć coś nowego.
 W kuchni ważny jest przede wszystkim smak. No i zapach oczywiście w końcu to on odgrywa najważniejszą rolę.( Po głębszym namyśle stwierdzam że wygląd jest równie ważny, to w końcu widok jakieś potrawy sprawia, że mamy ochotę ją zjeść natychmiast. Do licha!!! Okazuje się, że wszystko jest bardzo ważne, smak, zapach, wygląd, atmosfera przy stole, wspomnienia związane z jedzeniem. A niech to… W końcu to koło jedzenia kręci się całe życie. Wciąż kupujemy jedzenie, gotujemy, sprzątamy po posiłku i tak w kółko).
Ale do rzeczy, każdy człowiek ma inny smak, i inne preferencje nie tylko kulinarne. Dlatego zachęcam, wszystkich do eksperymentów z gotowaniem. To w końcu z niebanalnych połączeń powstają najlepsze dania. Nie bójmy się więc kombinować. Jeśli uważamy, że w danym przepisie jest coś czego nie lubimy, możemy to pominąć lub zastąpić czym innym. Takie eksperymenty mogą się wydawać trudne, zwłaszcza dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją zabawę z gotowaniem. Jednak z czasem zaczyna się zauważać, które połączenia smaków do siebie pasują, które wręcz przeciwnie. Nie warto się zrażać jeśli coś nam nie wyjdzie i nawet pies przybłęda nie będzie chciała na to spojrzeć. To sprawi, że już nigdy nie popełnimy tego samego błędu.  Zaczynajmy więc od małych kroczków takich jak zmiana jakieś przyprawy, czy dodatku. Z czasem będzie coraz łatwiej. W końcu gotowanie to zabawa, tu nie powinny obowiązywać sztywne ramy. Do dzieła więc…



Dziś zaproponuje, danie idealne do eksperymentów kulinarnych. Przepis który podam jest prosty i wegetariański. Bardzo łatwo można tu zamieniać składniki, bez obawy, że wyjdzie katastrofa. Do tej faszerowanej cukinii, można dodać mięso, np. podsmażonego kurczaka, lub wiejską kiełbasę. Można pokombinować z warzywami, dodać: pieczarki, albo szczypiorek, posypać koperkiem, lub zmienić zioła na nasze ulubione. Trzeba jednak pamiętać aby nie przesadzić z ilością składników. 

Składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • ½ papryki czerwonej
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 1/2  cebuli
  • 1 duży dojrzały pomidor obrany ze skórki lub ½ pomidorów z puszki
  • 2 gałązki świeżego tymianku lub ½ łyżeczki suszonego
  • 10 dag sera żółtego
  •  350 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
Cukinie kroję wzdłuż i wydrążam miąższ. Obie połówki cukinii posypuję solą i pieprzem. Wydrążony miąższ, paprykę, cebulę i pomidora  kroję w średnią kostkę.  Na rozgrzaną patelnie, wylewam olej i smażę paprykę, cebulę i miąższ cukinii. Następnie dodaję pomidory i przyprawiam, duszę jeszcze 7 min. Mieszam z startym na tarce serem i kukurydzą, następnie  napełniam farszem cukinię.  Przekładam do blaszki, podlewam bulionem i przykrywam folią aluminiową. Piekę w 180o C, do miękkości cukinii ok. 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cukinia 2014
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...